Met 240 zijn ze, de vrijwilligers die op zaterdag 3 maart warme kleren en handschoenen aantrekken om het natuurgebied Galgeschoor in de Antwerpse haven op te ruimen. Galgeschoor is een indrukwekkend natuurgebied in de Schelde. Dankzij de getijdenwerking, die voor een wisselend zoutgehalte in het gebied zorgt, overleven hier enkel speciaal aangepaste planten. Ook trekvogels vinden een thuis in dit ruim 100 hectare tellend gebied. Toch zijn de leefomstandigheden niet altijd ideaal: het afval dat in de Schelde drijft, spoelt in dit getijdengebied makkelijk aan.
Schone Schelde
Het Havenbedrijf Antwerpen en Natuurpunt, die samen instaan voor de uitbouw van een ecologisch netwerk in de haven, beslisten daarom om het natuurgebied jaarlijks schoon te maken. Aanstaande zaterdag is het opnieuw zover: in het kader van het project Schone Schelde steken ruim 200 vrijwilligers voor het zevende jaar op rij de handen uit de mouwen.
Recyclage
Het afval dat zij ophalen, wordt door Indaver verwerkt: ofwel wordt het gesorteerd (in geval van hergebruik) ofwel verbrand, waarbij energie wordt gerecupereerd. In beide gevallen gaat het om een duurzame verwerking van het afval. Vorig jaar kreeg Indaver na een middagje Galgeschoor maar liefst 6,3 ton afval extra te verwerken!
Plastics
De focus van de actie dit jaar ligt op plastic afval. Eind vorig jaar tekende de Antwerpse haven als eerste haven in Europa ‘Operation Clean Sweep®’, een initiatief van Plastics Europe, waarmee de haven het verlies van plastic pellets in zeewater wil herleiden tot het absolute minimum. Ook sectorfederatie essenscia zette mee de schouders onder dit initiatief. Geheel in het thema zal de Plastimobile dit jaar zijn opwachting maken op de site van de opruimactie. De Plastimobile is een rondreizend atelier dat kunststof onderdelen recycleert tot nieuwe producten. Deelnemers aan de opruimactie kunnen ter plaatse hun opgehaald afval door de Plastimobile laten verwerken tot een nieuw product dat ze mee naar huis kunnen nemen.