De Langemarkse vredeswakes, die de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in een actueel perspectief plaatsen, gaven al heel wat bijzondere gasten en getuigen een podium. Maar tijdens de komende vredeswake, op zondag 4 maart 2018, mag Wakker voor Vrede voor het eerst een echte Nobelprijswinnaar verwelkomen. Op 10 december 2017 werd de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan het ICAN, de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens. Daniel Högsta is coördinator bij ICAN en komt speciaal uit Genève naar Langemark. JA aan POLITIEK die INVESTEERT in VREDE: dat is het niet mis te verstane motto van de 11de vredeswake. Die stelt de vraag naar de verantwoordelijkheid van de politiek voor een rechtvaardige en vreedzame samenleving en wereld. Daarbij zullen niet alleen pijnpunten worden aangekaart, maar komt ook de positieve impact van politieke keuzes en beslissingen in beeld. Ook het engagement van elke individuele burger en de invloed die zij/hij kan uitoefenen, staan op de agenda.
Sprekers
Om het thema ‘vrede en politiek’ ruim te kaderen en de grote actuele uitdagingen te schetsen, geeft de vredeswake het woord aan Tom Sauer. Hij is professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen en geëngageerd in o.m. het Vlaams Vredesinstituut. Sauer is Pax Christi Ambassadeur voor de Vrede en schreef onlangs een opgemerkt boek ‘De strijd voor vrede. En hoe we die kunnen winnen’. Hij zal aantonen dat hoop en optimisme, ook in deze warrige tijden, gewettigd zijn. Uit Oeganda komt een tweede gast, Eriah Byaruhanga. Hij verduidelijkt heel concreet hoe (geo)politiek en voedsel(on)zekerheid met elkaar verweven zijn. Maar evenzeer getuigt hij van de veerkracht en het ondernemerschap van kleine boeren en hoe die het verschil maken. Bijzondere aandacht zal op 4 maart gaan naar de kernwapenproblematiek, die de jongste tijd weer in het brandpunt van de actualiteit is komen te staan. Daartoe nodigde Wakker voor Vrede Daniel Högsta uit. Hij is coördinator bij ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Als drijvende kracht achter het historische kernwapenverbodsverdrag dat in juli vorig jaar door 122 VN-lidstaten werd goedgekeurd, kreeg de organisatie de Nobelprijs voor de Vrede 2017. Een aanmoediging van formaat om onder meer ook ons land en de andere NAVO-landen blijvend onder druk te zetten om alsnog tot het verdrag toe te treden.
Ook België moet tekenen
Samen met Wakker voor Vrede zal Högsta alle aanwezigen uitnodigen om de Belgische regering op een heel speciale manier te verzoeken het verdrag te ondertekenen. Hij zal zich daarbij alvast gesteund weten door de 18 Westhoek-burgemeesters. N.a.v. zijn bezoek aan België, zullen zij immers aan de vooravond van de vredeswake een gelijkaardige oproep lanceren. Dat gebeurt tijdens een plechtige ontvangst in het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle. Geen vredeswake zonder muziek, en daar zorgt dit keer het Limburgs solidariteitskoor Kantikune voor.
Praktisch
De vredeswake ‘JA aan POLITIEK die INVESTEERT in VREDE’ vindt plaats op zondag 4 maart 2018 om 15 u. in de Sint-Pauluskerk in Langemark (onthaal en voorprogramma vanaf 14 u., einde voorzien om 16.45 u.). De toegang is gratis. Na de wake is er gelegenheid tot ontmoeting in OC Den Tap, Klerkenstraat 37.
In de voormiddag is iedereen ook al welkom in de Vrije Basisschool, Zonnebekestraat 27 in Langemark, voor een unieke tweespraak ‘Moeten we bang zijn van de bom? Naar een kernwapenvrije wereld’. Prof. Tom Sauer en Daniel Högsta leggen uit waarom kernwapens de wereld(vrede) bedreigen en hoe we die dreiging kunnen afwenden. Koffie vanaf 9.30 u., start gesprek om 10 u. Liefst vooraf inschrijven via peene.peter@skynet.be of op 0474 689 460. ’s Middags kan er gepicknickt worden (picknick verkrijgbaar tegen € 3,-; vooraf bestellen), er is gratis soep en koffie.
Foto: Vrede vzw