De opvangcentra voor wilde dieren blijven operationeel maar respecteren de principes van sociale afstand. Dit betekent dat zij met minder mensen aan het werk zijn.

Vind je een ziek of gewond wild dier, dan kan je dus nog steeds terecht in een van de tien Vlaamse opvangcentra voor wilde dieren (VOC). Wie een dier wil binnenbrengen, belt vooraf naar het VOC. Het VOC zal richtlijnen geven over hoe en waar je het dier kan bezorgen.
Bij de overdracht van het dier bij het VOC wordt fysiek contact vermeden. De meeste VOC’s werken hierbij met opvangbakken waarin de dieren kunnen worden achtergelaten. Het dier wordt vervolgens door een medewerker van het VOC uit de opvangbak gehaald voor verzorging.
Wie een ziek of gewond dier in het wild aantreft en dit niet zelf naar een VOC kan brengen, zoekt iemand in zijn eigen omgeving die het dier kan overbrengen naar een VOC. Respecteer daarbij steeds de sociale afstand.
Enkel indien er niemand in de buurt beschikbaar is, neem je contact op met een VOC. Beschrijf zo goed mogelijk de plaats en de situatie waarin het dier verkeerd. Enkel in echte noodgevallen zal een medewerker ter plaatse komen, dit om het aantal verplaatsingen en dus het risico op besmetting zowel voor de melder als voor de medewerker van het VOC tot een minimum te herleiden.
De secretariaten van de VOC’s blijven uiteraard per telefoon en e-mail bereikbaar. Aangezien het aantal aanwezigen binnen een VOC wordt beperkt, kan er vertraging optreden in het beantwoorden van oproepen.
Alle winkels bij de VOC’s zijn tijdelijk gesloten. Rondleidingen en bezoeken zijn verboden, dit ter bescherming van de aanwezige medewerkers.

Wij danken u voor uw begrip en geduld. Draag zorg voor elkaar.

Foto: www.vogelbescherming.be