De tentoonstelling ‘Back to Bruegel’ in de Brusselse Hallepoort wordt verlengd tot 18 april 2021. De reden voor de verlenging van de tentoonstelling is de sluiting ervan de voorbije maanden omwille van de coronacrisis. Linda Wullus, conservatrice: “Door de verlenging willen we nog meer mensen toch de kans geven deze prachtige expo in de Hallepoort te ontdekken. We tonen niet alleen prachtige voorwerpen uit de 16e eeuw, de tijd van Bruegel, maar geven bezoekers ook de kans om letterlijke een stap terug in de tijd te doen via virtual reality. Een must voor het hele gezin!”.

‘Back to Bruegel’ maakt gebruik van de nieuwste technologie om bezoekers mee te nemen naar de tijd van Bruegel. Door middel van een virtual reality (VR) bril ontmoet de bezoeker de schilder zelf en duikt samen met hem in enkele van zijn bekendste schilderijen. Zo wandelt de bezoeker rond op een 16e-eeuwse kermis, loop hij langs de kaaien van de haven waar schepen uit de Nieuwe Wereld aanmeren of gaat hij mee met een troep soldaten die een huis bestormen. Deze onvergetelijke virtual reality-beleving werd gemaakt in samenwerking met AlfaVision, toonaangevend Belgisch ontwikkelaar van innovatieve museumtechnologie.

Als kers op de taart: vanaf de weergang van de Hallepoort, die sowieso al een prachtig panorama op Brussel biedt, kunnen bezoekers via VR-brillen terugkijken naar hoe onze hoofdstad er uitzag in de 16e eeuw. Aan de ene zijde van de Hallepoort het platteland en aan de andere zijde de stad. Een duizelingwekkende belevenis, uniek in België (een Belgische productie van de firma’s B71 en DODS)!

Een boeiende audiogids en een aantrekkelijk, coronaveilig parcours tonen verschillende kunstwerken en archeologische voorwerpen. Deze zijn afkomstig uit onder andere de collecties van het Rijksmuseum, de Koninklijke Bibliotheek van België, het kasteel van Gaasbeek, het Museum van de Stad Brussel, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis,… Deze objecten vertellen de bezoeker over het leven in de 16e eeuw. Zo ziet hij bijvoorbeeld de bedelnap die zou hebben toebehoord aan de graaf van Egmont (die samen met de graaf van Horne op 15 juni 1568 werd onthoofd), de hellebaard met ingebouwde pistolen van Keizer Karel, het wandtapijt met de legende van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel ontworpen door Bernard van Orley, de uitzonderlijke verenmantel die zou toebehoord hebben aan keizer Montezuma of de gildenketting van de haakbusschutters van Nijvel.

Al deze objecten illustreren de vier thema’s waar de tentoonstelling rond opgebouwd is: Macht en opstand, Religie en reformatie, Reizen en curiosa en Feesten en vertier.
Sanitaire voorschriften en verborgen trappen
Om social distancing mogelijk te maken werd er een parcours uitgestippeld waarbij de Hallepoort en de tentoonstelling toch volledig kan bezocht worden. De bezoeker gebruikt hiervoor een verborgen route langs middeleeuwse trappen. Deze trappen blijven normaal verborgen voor de bezoeker, die gebruik maakt van de prachtige neogotische spiltrap, toegevoegd door Hendrik Beyaert tijdens de 19e-eeuwse restauratie van de Hallepoort.
Individuele oogmaskers voor het gebruik van de VR-brillen zijn voorzien, het uurrooster van de VR-films staat gedetailleerd op de website van het museum. De VR-brillen op de weergang die een indrukwekkend zicht op Brussel en het omliggende platteland van de 16e eeuw bieden zijn thans uitgerust met desinfecterende handgel.

De verlenging van de tentoonstelling ‘Back to Bruegel’ biedt bezoekers de kans om op een boeiende manier de middeleeuwse geschiedenis van de stad Brussel en de 16e eeuw van de schilder Pieter Bruegel de Oude in alle veiligheid te (her)ontdekken.
Het dragen van een mondmasker blijft verplicht.
 
PRAKTISCHE INFORMATIE
TENTOONSTELLING ‘BACK TO BRUEGEL’
tot 18 april 2021
OPENINGSTIJDEN
maandag – donderdag: 9:30 – 17:00 (open op maandag!)
zaterdag – zondag: 10:00 – 18:00
laatste tickets 1u30 voor de sluiting
Gesloten op vrijdag
TARIEVEN
€ 12 | € 10 | € 4
geen gratis toegang op de eerste woensdagnamiddag van de maand
museumPASSmusée : + 5 €
Tickets zijn online te koop
PLAATS: Hallepoort, Zuidlaan 150, 1000 Brussel

CONTACT
+ 32 (0)2 534 15 18
hallepoort@kmkg.be – www.backtobruegel.be
Facebook : portedehal.hallepoort.hallegate
Instagram : hallegatemuseumbrussels

Foto: ©+visit.brussels+-+Jean-Paul+Remy / www.kmkg-mrah.be