De politie van Antwerpen stelt alles in het werk om de jaarwisseling voor alle Antwerpenaren veilig te laten verlopen. Hetzelfde voor wie Antwerpen bezoekt. Zo brengen we onder de aandacht dat rijden en drinken niet samengaan en wijzen we nog maar eens op de gevaren en het verbod op het gebruik van vuurwerk. De politie, de brandweer, medische diensten en de dienst noodplanning vormen die nacht een centraal commando zodat altijd de juiste hulpmiddelen aangestuurd kunnen worden in nood. Wie tijdens de oudejaarsnacht in Antwerpen is, kan zelf ook bijdragen tot een veilig verloop van de feestnacht. 

De politie van Antwerpen zal in de oudejaarsnacht zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld. Vele politiemensen, medische hulpverleners en brandweerlui zullen de feestnacht ten dienste van de bevolking doorbrengen. Maar ook de feestvierders zelf kunnen bijdragen tot een veilig en vlot verloop.

Vuurwerk is verboden
De politie wijst nogmaals op de risico’s die verbonden zijn aan vuurwerk. Zo bestaat het gevaar op gehoorschade en ernstige verwondingen. Het gebruik van (knal)vuurwerk is angstaanjagend voor dieren.
Vuurwerk in beslag genomen
Het is in Antwerpen altijd verboden om zonder toestemming vuurwerk af te steken. Tot eind januari is het ook niet toegelaten om vuurwerk op zak te hebben op een openbare plaats. Ook tijdens de oudejaarsnacht zal de politie hierop controleren. Het (knal)vuurwerk dat de politie aantreft, wordt in beslag genomen.

GAS-boete en/of huisbezoek van politie
De politie zal een GAS-boete tot 350 euro opstellen wanneer iemand vuurwerk gebruikt of op een openbare plaats in het bezit heeft. Minderjarigen kunnen zich naast een GAS-boete ook nog verwachten aan een huisbezoek. Jeugdinterventie en de bemiddelingsteams hebben zo dit jaar (cijfers tot 10 december 2021) al 92 jongeren in beeld gekregen voor een huisbezoek. Tussen 3 november en 10 december zijn al 72 verdachten die vuurwerk afschoten of op zak hadden geïdentificeerd. De meeste van hen zijn tussen 12 en 17 jaar oud, met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. Een minderheid (8 %) is meerderjarig. 

Rijden en drinken gaan niet samen
Het spreekt voor zich dat het onverantwoord is om na alcoholgebruik toch achter het stuur te kruipen. Spreek vooraf goed af wie geen alcohol nuttigt en zo voor een veilige rit naar huis kan zorgen. Durf je gezelschap er ook op aan te spreken wanneer die gemaakte afspraak niet gerespecteerd wordt. Heeft jouw chauffeur toch te veel gedronken? Stap dan niet in het voertuig maar kies voor jouw eigen veiligheid voor ander vervoer naar huis. 

Bijeenkomsten op de openbare weg
De politie van Antwerpen houdt toezicht in de verschillende wijken van de stad. Onder meer wijkteams, fietsteams, interventieteams en de mobiele eenheid zullen patrouilleren voor een veilig verloop. We vragen om rekening te houden met andere buurtbewoners en alle vormen van overlast, zoals luide muziek, te vermijden. De politie zal ook optreden waar de openbare orde verstoord wordt. Geweld zal zoals steeds niet getolereerd worden.

Naleven coronamaatregelen
Momenteel zijn er verschillende maatregelen van kracht in de strijd tegen COVID-19. Ook tijdens de oudejaarsnacht is het ieders verantwoordelijkheid om deze maatregelen na te leven. De politie zal ook hier toezicht op houden en wijst op het verplichte sluitingsuur van 23 uur voor de horeca. 

Samen uit, samen thuis
Ga je in groep op pad om het nieuwe jaar in te luiden? Zorg er dan ook voor dat je samen weer naar huis vertrekt en niemand achterlaat, ook al heeft die persoon te diep in het glas gekeken. Koude en (overmatig) alcoholgebruik zijn een groot risico op onderkoeling. Ga je te voet of met de fiets op stap? Zorg dan voor voldoende verlichting zodat je altijd gezien wordt door andere weggebruikers. 

In nood? Bel de noodcentrale
Ben je tijdens de oudejaarsnacht in nood? Dan kan je altijd terecht op de noodnummers 112 en 101. Het valt niet uit te sluiten dat door grote drukte de wachttijden oplopen. Haak dan niet in en blijf aan de lijn tot je geholpen wordt. Heb je de politie nodig voor een tussenkomst die niet dringend is, dan kan je bij de Blauwe Lijn terecht op het gratis nummer 0800 123 12.
De politie van Antwerpen wenst iedereen een veilige feestnacht.

Foto: www.politieantwerpen.be