Tijdens de paasvakantie bouwen de studenten ‘pedagogie van het jonge kind’ van de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) hun campus Zuid om tot een heus vakantieparadijs voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar oud. Verstoppertje in de aula’s? Bedjes in de Eetbar? Geen moeite te veel om de kinderen de vakantie van hun leven te bezorgen. “Voor deze eerste editie van vakantiewerking ‘Kamp Zuid’ tijdens de tweede week van de paasvakantie verwachten we een 30-tal kinderen van KdG-medewerkers”, vertelt Amke Bailleul, docente aan KdG en coördinator van het project. “Als dit een succes blijkt, trekken we vanaf september het project open voor de hele buurt en tijdens alle schoolvakanties.”
Om Kamp Zuid zo laagdrempelig mogelijk te houden zal inschrijven al voor 7 euro per dag kunnen. “Daarnaast proberen we ook wat timing betreft klantvriendelijk te zijn: de activiteiten organiseren we van 9 tot 17 uur, zodat mensen ondertussen kunnen gaan werken”, stelt Amke. “Inschrijven kan per halve dag, dag of week. En wij voorzien ook een tien- en een vieruurtje.”
Met dit initiatief wil KdG de campus nog meer verankeren in Antwerpen Zuid en zo een meerwaarde betekenen voor de buurtbewoners. “Kamp Zuid is natuurlijk ook een enorm waardevolle ervaring voor de studenten”, vertelt Leen Dom, mede-initiatiefneemster en docente aan KdG. “Als alles goed gaat, runnen volgend academiejaar de derdejaars de vakantiewerking heel het jaar door in het vak ‘project Kamp Zuid’”, aldus de docente.

Campus make-over

Studenten en docenten slaan de handen in elkaar om de campus helemaal kids-proof te maken. De Eetbar – cafetaria op de campus – wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot het hoofdkwartier van Kamp Zuid. “Dat wordt onze uitvalsbasis. We maken er speelhoeken en zetten er bedjes voor de kleinsten. De kinderen kiezen dan zelf of ze in de speelhoeken blijven of aan een activiteit deelnemen”, vertelt Iris Gorris, één van de studentes. De studenten verzinnen activiteiten in duo’s en vinden de campusomgeving alvast inspirerend. Zo gaan ze naast verstoppertje spelen in de aula’s, zich ook uitleven in de studio van de studenten secundair onderwijs (technologische opvoeding) die vol staat met Lego- en Duplo-pakketten om kinderen wetenschappelijke vaardigheden bij te brengen.
Amke Bailleul: “Er zijn 12 locaties in het gebouw die we gaan uitproberen met de kinderen: de eetbar, de panoramazaal, een auditorium, de sporthal, het terras, de bibliotheek, een expressielokaal, de ateliers … We starten met 7 begeleiders voor 30 kinderen. Dus niet te veel kinderen per begeleider, zodat er meer ruimte over blijft voor experiment.”