De negentiende editie van de Erfgoeddag, op zondag 28 april, focust op vakmanschap. Ook de wetenschappers van UAntwerpen doen hun duit in het zakje, met onder meer workshops en een Wikify-actie.
‘Hoe maakt u het?’ is het motto van de Erfgoeddag dit jaar. Vakmanschap, vakmensen en ambachten staan centraal. Hoe wordt iets gemaakt? En hoe geven we die kennis en traditie door? Dat is zeker en vast ook een kolfje naar de hand van de onderzoekers op het Departement Erfgoed van de Universiteit Antwerpen. Hun opleiding Conservatie-Restauratie, uniek in Vlaanderen, beschikt over heel wat expertise, en die wordt tijdens de Erfgoeddag gedeeld met een breed publiek.
 
Van grondstof tot kunstwerk
In het Museum Snijders&Rockoxhuis staan er bijvoorbeeld vijf workshops op de agenda. “Bezoekers ontdekken er onder meer wat er allemaal voorafgaat aan het eindresultaat van een schilderij”, vertelt docente Stefanie Bauvois. “We vertrekken daarbij van grondstoffen en pigmenten. We ontsluieren ook de geheimen van gebrandschilderd glas en we geven een demonstratie over het beschilderen van majolicategels met historische technieken.”
 
De medewerkers van het Departement Erfgoed trekken ook naar het nieuwe depot van het Sportimonium in Zemst. Aan de hand van een historisch sportvaandel krijgen geïnteresseerden informatie over de productietechnieken, maar wordt ook bekeken hoe dergelijke voorwerpen gerestaureerd en geconserveerd kunnen worden.
 
Wikify Antwerpen!
Op zaterdag 27 april zetten de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek en de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap reeds hun deuren open. Onder de noemen ‘Wikify Antwerpen!’ organiseren ze een Wikipedia-schrijfsessie. De deelnemers zullen artikels schrijven over ongeveer 2500 historische prenten en teksten, die handelen over Antwerpse plaatsen, gebouwen en heiligen.

Praktisch:
Zondag 28 april 2019: UAntwerpen neemt deel aan de Erfgoeddag.
–        Museum Snijders&Rockoxhuis (Keizerstraat 12, 2000 Antwerpen): demonstraties en workshops tussen 10 en 13 uur in de kelder van het museum.
–        Sportimonium (Trianondreef 19, 1981 Zemst): doorlopend van 10 tot 18 uur.