Op 15 maart bracht een groep van 14 erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden samen een bezoek aan twee bedrijven in het Antwerpse. Zowel bij een containerherstelbedrijf in de Antwerpse haven als bij aannemersgroep Van den Berg-BESIX Infra in Schelle kregen ze een rondleiding. Daarna gingen ze tijdens een speeddate individueel in gesprek met de personeelsdiensten van beide bedrijven. In het containerherstelbedrijf was er meteen een match: van de 6 aanwezige vluchtelingen werden er 4 meteen in dienst genomen, drie als lasser, één als koeltechnieker. De overige nieuwkomers die geschikt werden bevonden voor een vacature, krijgen hierover eerstdaags bericht. Kandidaten die niet weerhouden werden voor deze specifieke vacatures, krijgen verdere individuele begeleiding.
Screening op talenkennis en technische vaardigheden
Een ruimere groep nieuwkomers werd op initiatief van het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten (VFU) en Accent Jobs grondig gescreend op zowel hun talenkennis als hun technische vaardigheden. Op basis hiervan maakte Accent Jobs een selectie van 14 nieuwkomers die werden voorgesteld aan bedrijven die zich hadden aangeboden. De nieuwkomers werden door VDAB en andere tewerkstellingsorganisaties voorgesteld aan de projectleider. Véronique Vandenbosch, manager human resources bij Van den Berg-BESIX Infra: “Als aannemersgroep zijn wij vooral actief in kabel- en leidingbouw en in wegenbouw. Om ons groot aantal vacatures in te vullen,  zoeken wij zowat op permanente basis uiteenlopende profielen. De groep van erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden is in deze optiek een welkome aanvulling op het huidige aanbod aan werkkrachten. Vandaar ook dat wij ons als bedrijf engageren om voluit in dit project te stappen.”
Erkende vluchtelingen versneld op de arbeidsmarkt
OCMW Antwerpen, stad Antwerpen, VDAB en Atlas (Inburgering en Integratie VZW) werken samen om erkende vluchtelingen met een professioneel perspectief versneld op de arbeidsmarkt te krijgen. De stad Antwerpen heeft in dit kader een budget voorzien om specifieke projecten met partners zoals werkgeversorganisaties en sectorfondsen te ondersteunen. Marc Van Peel, schepen voor werk en industrie: “Als stad zetten wij al geruime tijd in op de tewerkstelling van nieuwkomers: voor onze bedrijven en organisaties een extra troef om vacatures in te vullen, en voor de nieuwkomers samen met het aanleren van de nieuwe taal de beste manier om in hun nieuwe thuisland te integreren.  Wij bieden werkgeversorganisaties en sectorfondsen die erkende vluchtelingen sneller aan het werk willen helpen, financiële ondersteuning. Als schepen voor werk stel ik met plezier vast dat de uitzendsector hiermee effectief aan de slag is gegaan.”
Op één jaar 280 nieuwkomers begeleiden in hun zoektocht naar een job
JOBROAD is een project dat de voorbije jaren in de provincie West-Vlaanderen al zijn succes heeft bewezen. In de stad Antwerpen willen de initiatiefnemers op één jaar tijd 280 erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden begeleiden en via tijdelijke tewerkstelling helpen in hun zoektocht naar een job. Het doel is om tegen het einde van het jaar 80 mensen aan een tijdelijke job te hebben geholpen en de helft hiervan (40) aan een vast contract. Daarnaast rekenen VFU en Accent Jobs op het effect van mond-tot-mond reclame om nog eens 200 tijdelijke jobs in te vullen, waarvan de helft daarna wordt omgezet in een vast dienstverband.
Nog bedrijven met vacatures gezocht
Voor de drie nog geplande dagen dit jaar waarop de nieuwkomers zich kunnen voorstellen om vacatures in te vullen, worden nog geïnteresseerde bedrijven uit verschillende sectoren gezocht. Bedrijven die interesse hebben, kunnen hiervoor contact opnemen via jobroad@accentjobs.be.
Meer informatie en verhalen van andere ondernemers zijn te vinden op www.ondernemeninantwerpen.be/werkenmetvluchtelingen.
Foto’s: Stad Antwerpen / Tom Cornille