In het Théâtre Royal in Bergen vond de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren voor België en Luxemburg plaats. De viering werd vanwege corona drie maanden uitgesteld. Vandaag mochten zestien gelukkige restaurants dan toch hun eerste ster in ontvangst nemen. België kreeg er bovendien een gloednieuw driesterrenrestaurant bij. Benieuwd naar de hoogtepunten? Wij lijsten ze hier voor je op. 

De uitreiking van de Michelinsterren was er eentje om niet te vergeten. Na een online editie en uitstel vanwege corona vond de hoogmis terug in levende lijve plaats. Zestien nieuwe restaurants werden voor het eerst bekroond met een ster. België verwelkomde drie nieuwe zaken met twee Michelinsterren, maar de verrassing van de avond was toch wel restaurant Boury van chef Tim Boury, die op het einde van de uitreiking nog een derde ster kreeg.

Young Chef Award
Alvorens de restaurants hun eerste ster kregen, werd er een Young Chef Award uitgereikt. De chef die dit jaar de titel kreeg, is Ruben Christiaens van restaurant Vintage in Kontich.

Een ster 
Een spannend moment voor vele restaurants die met passie hun stiel uitoefenen. Maar liefst zestien nieuwkomers werden beloond voor hun harde werk en kregen een ster. Dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants van België en Luxemburg:
Vintage van Ruben Christiaens (Kontich)
Hert van Alexander Verhoeven (Turnhout)
Arden van Marius Bosmans (Villers-sur-Lesse)
Fine Fleur van Thomas Diepersloot (Antwerpen)
In Den Hert van Frederick Dhooge (Wannegem-Lede)
Quai n°4 van Maxence Bourhala en Charles-Maxime Legrand (Ath)
Nebo van Dimitri De Koninck (Antwerpen)
Fleur De Lin van Lode De Roover (Zele)
Ryôdô van Ryôdô Kajiwara (Luxemburg)
Tinèlle van Ken Verschueren (Mechelen)
Rebelle van Martijn Defauw (Kortrijk)
Aurum van Gary Kirchens (Ordingen)
La Villa de Camille et Julien van Julien Lucas (Luxemburg)
Dim Dining van Simon van Dun (Antwerpen)
Sense van Michiel de Bruyn (Waasmunster)
¡Toma! van Thomas Troupin (Luik)

Restaurant Comme Chez Soi moest een ster inleveren.

Award voor beste sommelier 
Deze award werd in ontvangst genomen door Maxime Sanzot van restaurant Racines in Floreffe.

Groene ster 
Ook de recent geïntroduceerde Green Star werd dit jaar uitgereikt aan een restaurant dat duurzaamheid en finesse weet te combineren. Chef Thomas Troupin van restaurant ¡Toma! kreeg als enige een groene ster. Samen met nog tien andere restaurants van vorig jaar, maakt dat een totaal van elf groene restaurants in België en Luxemburg.

Twee sterren 
Drie nieuwe restaurants kregen een tweede Michelinster. Het gaat om Colette – De Vijvers van Thijs Vervloet in Averbode, La Villa Lorraine van Yves Mattagne in Brussel en tenslotte Hertog Jan at Botanic van Gert de Mangeleer in Antwerpen.

Drie sterren
Driesterrenrestaurants Zilte van Viki Geunes en Hof van Cleve van Peter Goossens behouden met trots hun status. Al achttien jaar lang mag het restaurant van Peter Goossens drie sterren achter haar naam zetten. “Het blijft speciaal om hier te mogen staan. We doen het om onze klanten blij te maken en hen een uniek moment te laten beleven. Daar draait gastronomie om”, aldus Goossens.

De grootste verrassing van de avond bleef echter bewaard tot het einde van de show. De uitreiking leek bijna afgelopen, wanneer een gloednieuw restaurant op de valreep nog bekroond werd met een extra ster: restaurant Boury van sterrenchef Tim Boury. “Er deden al wat geruchten de ronde, maar toch blijft het een complete verrassing en sublieme bekroning”, aldus Boury – die met zijn Boury Academy bestempeld wordt als hét gezicht van de nieuwe generatie.

Tekst: Doriana La Monaca

Foto: www.ambiance.be