De Dienst Studieadvies en Studentenbegeleiding van de Universiteit Antwerpen pakt uit met het boek Prettig perfect?, bedoeld voor studenten die met perfectionisme kampen. Een voortdurend streven naar steeds betere prestaties kan mooie resultaten opleveren. Toch zijn er duidelijk risico’s, en deze worden in de wereld van de studenten steeds meer zichtbaar.
“Jongeren en jongvolwassenen staan in onze maatschappij behoorlijk onder druk. Ze moeten niet alleen goede punten behalen, maar ook nog mooi, sportief en sociaal zijn. Ze krijgen alle kansen, en moeten het alleen nog even waarmaken – op alle domeinen, en… perfect!”, aldus Sara Backx en Isabelle Vloeberghs, studentenbegeleiders op de Universiteit Antwerpen.
Zonder schmink naar de winkel
De Dienst Studieadvies en Studentenbegeleiding krijgt heel geregeld studenten over de vloer, studenten die kampen met hun drang naar perfectionisme. Voor buitenstaanders lijkt het misschien een ‘luxeprobleem’ te zijn, maar voor studenten die er mee geconfronteerd worden, is het vaak een groot probleem. Een getuigenis: “Ik ben altijd bang geweest om steken te laten vallen. Tijdens de eerste examenperiode crashte ik, omdat ik mezelf zo uitputte in het leren van details. Ik vergat te slapen en te eten. Toen heb ik begrepen dat ik hulp moest zoeken. Mijn begeleider heeft me een beetje uitgedaagd: probeer eens zonder schmink naar de winkel te gaan, probeer eens een keer te laat te komen in de les. Eerst was ik lastig, maar eigenlijk was het niet zo’n slecht idee. Stilaan leer ik dat ik ook kan overleven, als ik niet alles perfect probeer te doen.”
Blijf trouw aan je waarden
In de publicatie Prettig perfect? bundelen de Antwerpse studentenbegeleiders alle informatie over de betekenis en de oorzaken van perfectionisme. Het boekje helpt studenten om de voor- en nadelen ervan voor zichzelf in kaart te brengen. Daarnaast reikt het boek handvatten aan om perfectionisme op een positieve manier aan te wenden: om trouw te blijven aan je waarden, om je gewaardeerd te voelen om wie je bent en niet om je prestaties, om af en toe de lat een beetje lager te leggen.
Het boek is in eerste instantie bedoeld voor individueel gebruik door studenten van het hoger onderwijs. Daarnaast kan het een hulpmiddel zijn voor leerkrachten uit het ASO en TSO, voor CLB-medewerkers en leerlingen- , studie- en studentenbegeleiders. Eén exemplaar kost 15 euro en kan aangekocht worden via het Studenten Informatie Punt van de Universiteit Antwerpen: stip@uantwerpen.be.