Hulpverleners demonstreren innovatieve training op eindconferentie van Europees project MED1stMR op Campus Vesta

De terroristische aanslagen in Brussel of het busongeval met schoolkinderen in het Zwitserse Sierre… Hoe ga je als hulpverlener tijdens zo’n ramp te werk om zoveel mogelijk levens te redden? Om medische eerstehulpverleners beter voor te bereiden, ontwikkelde het Europese project MED1stMR een innovatief trainingssysteem van mixed reality. Tijdens de slotconferentie van het project op Campus Vesta demonstreerden hulpverleners de werking van dit baanbrekend systeem met behulp van VR, AI en ChatGPT.

Drie jaar lang hebben hulpverleners uit heel Europa de innovatieve training in mixed reality uitgetest. Een VR-bril dompelt hen onder in een rampscenario met zowel virtuele gewonden als fysieke oefenpoppen met hartslag en ademhaling. Zo leren ze hoe ze de slachtoffers die het dringendst hulp nodig hebben onderscheiden, hoe ze zich onderling moeten organiseren en hoe ze het best communiceren met ziekenhuizen en spoeddiensten.

Artificiële intelligentie helpt ramp te ensceneren

Campus Vesta nam als enige Belgische partner, naast 17 andere partners uit negen Europese landen, deel aan het project MED1stMR. Het opleidingscentrum voor politie, brandweer en dringende medische hulpverlening organiseert op 17 en 18 april de slotconferentie voor 120 deelnemers. Daar stellen onderzoekers de resultaten voor van het project en laten hulpverleners zien hoe het systeem werkt.

Vóór elke oefensessie ensceneren de trainers een rampscenario. Met behulp van AI geven ze invulling aan de omgeving en de aard van het incident, het niveau van de stressimpulsen en de ernst van de verwondingen. De sensoren op het lichaam van de hulpverlener meten diens hartslag, spierspanning en zweet. Na de oefening volgt een debriefing met een videoanalyse en een op AI gebaseerde beoordeling van de prestaties.

Rampscenario in tunnel

In een van de oefensessies in de sporthal van Campus Vesta demonstreerden trainers en hulpverleners vandaag een rampscenario in een tunnel. Om dit virtuele scenario zo realistisch mogelijk te maken, deed de universiteit van het Oostenrijkse Zentrum am Berg – een van de partners van MED1stMR – onderzoek naar wat er allemaal in een tunnel kan gebeuren. Daarvoor experimenteerde ze met real life oefeningen in een oude mijntunnel in haar thuisbasis. Een schaalmodel van deze tunnel staat opgesteld op de beurs waar alle MED1stMR-partners hun middelen voor medische training kunnen promoten.

Green manikin

Aansluitend werd op de eindconferentie ook de green manikin gedemonstreerd. Deze simulatiepop is via groenschermtechnologie geïntegreerd in een virtuele omgeving. De communicatie tussen hulpverlener en slachtoffer gebeurt hier via ChatGPT. Een zoveelste mooi staaltje van wat technologie voor opleidingen kan betekenen.

Helden

“We zijn trots dat we als partner in dit project hebben kunnen meewerken aan de toekomst van het onderwijs en de verdere uitwerking op het operationele veld”, aldus Pieter Van Turnhout, algemeen directeur Campus Vesta en zelf spoedverpleegkundige.

“Medische eerstehulpverleners zijn de helden die het gevaar tegemoet rennen wanneer anderen vluchten. Zij verdienen de beste training om zich hierop voor te bereiden en op die manier levens te redden.”

Gedeputeerde Jan De Haes benadrukt de noodzaak van voortdurende ondersteuning met deze nieuwe technologie en met de trainingsmogelijkheden.

Voor de provincie Antwerpen is het essentieel dat we via Campus Vesta zorginstellingen de middelen en expertise bieden die ze nodig hebben om dit krachtige instrument optimaal te benutten. Campus Vesta leidt o.a. dringende geneeskundige hulpverleners op om een voorbeeldrol te vervullen in de maatschappij. Wij zijn fier dat met deze hoogtechnologische middelen we onze rol maximaal kunnen opnemen.”

 Wanneer:
Eindconferentie, 17 en 18 april 2024

Waar:
Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst

Meer info:
www.med1stmr.eu

https://www.campusvesta.be/opleidingen/internationale-opleidingen-en-onderzoek.html

Foto: Copyright: Campus Vesta