Volgende week dinsdagavond, op 20 maart, komen opnieuw heel wat geschiedenisliefhebbers in heel Vlaanderen en Brussel samen om geschiedenis te beleven. Want zo’n 200 Davidsfonds afdelingen organiseren dan, tijdens De Nacht van de Geschiedenis, hun beste geschiedenisactiviteit. Dit jaar is het thema religie en daarmee hoopt het Davidsfonds zoveel mogelijk mensen samen te brengen. “De Nacht van de Geschiedenis is al aan haar 16de editie toe. Toch zijn we erin geslaagd om opnieuw een dankbaar thema naar voren te schuiven, want religie leeft nog altijd. Dat bewijzen de diverse activiteiten, onderwerpen en grote belangstelling in heel Vlaanderen en Brussel,” aldus Tine Verhelst, algemeen directeur van het Davidsfonds. “We hopen dat we ook dit jaar veel mensen kunnen verbinden rond cultuur.” Dit zijn alvast een paar topactiviteiten uit de verschillende provincies:
In Limburg vertelt freelancejournalist Manu Adriaens bij Davidsfonds Bree over het boeddhisme. Zijn luchtige en leerrijke voordracht doet inzien dat de westerse wereld nog iets kan leren van de liefdevolle vriendelijkheid van het boeddhisme. Bij Davidsfonds Bocholt gaat het dan weer over de islam: Hedwig Bongers gaat terug naar het ontstaan van die religie en staat ook stil bij haar uitdagingen in de 21ste eeuw.
In Antwerpen nodigt Davidsfonds Zandhoven Maarten Boudry uit om te spreken over de evolutie van religieuze onverdraagzaamheid. De meeste mensen denken dat religie een nuttige rol vervult in onze samenleving, maar dat beeld is te eenzijdig. Want de keerzijde van de samenwerking binnen de groep is vaak vijandigheid. Bij Davidsfonds Sint-Katelijne-Waver vertelt Rik Belmans dan weer over de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Die kathedraal vertoont sporen van 800 jaar bouwen en renoveren én van verschillende sleutelmomenten uit de kerkgeschiedenis.
In Oost-Vlaanderen gaan Mgr. Luc Van Looy, de bisschop van Gent, en Mario Van Essche, voorzitter van de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging, met elkaar in dialoog. Ze gaan in gesprek bij Davidsfonds Stekene over de invloed van religie en humanisme op de samenleving vroeger en nu. Davidsfonds Waarschoot nodigt de Gentse imam Khalid Benhaddou uit. Hij geeft er de lezing ‘Is dit nu de Islam?’. Benhaddou nam recent nog de Prijs voor Mensenrechten in ontvangst.
In Brussel gaat Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde naar twee concerten van het Klarafestival. Dat sluit met The Palms Experience mooi aan bij het thema van De Nacht van de Geschiedenis. En bij Davidsfonds Tervuren in Vlaams-Brabantonderzoekt Steven Vanackere hoe het evangelie, ook voor wie niet gelovig is, een houvast kan bieden in onrustige tijden.
In West-Vlaanderen herleven illustere, religieuze figuren. E.H. Philippe Vindevogel vertelt bij Davidsfonds Moorslede over de Orde van de Tempeliers en onthult dat er nog altijd ridders van de tempeliersorde bestaan. En Davidsfonds Ieper organiseert in samenwerking met Toerisme Heuvelland avondlijke theatervoorstellingen. Daar leiden religieuze figuren de deelnemers doorheen het Kemmel van de jaren 30 van de vorige eeuw.
Er vinden nog een heleboel andere historische evenementen plaats tijdens De Nacht van de Geschiedenis op dinsdag 20 maart: van een pop-upkerkcafé tot een theatervoorstelling in de kerk en een lezing over het jodendom.
www.nachtvandegeschiedenis.be.