Toeristisch Wallonië zet dit jaar zijn producenten van streekproducten in de kijker. Onder de noemer “Smullen in Wallonië” zien verschillende routes het levenslicht, met haltes onderweg bij brouwerijen, kaasmakers, chocolatiers, wijnbouwers… Verder staan er ook een reeks evenementen voor lekkerbekken op de agenda. Met meer dan 500 verschillende kaassoorten, een breed aanbod aan bier en een wijnproductie van 1 miljoen flessen per jaar, kan Wallonië er prat op gaan een streek te zijn waar streekproducten een belangrijke plaats innemen. Hoog tijd om de producenten de aandacht te geven die ze verdienen, zo vond Waals minister van Toerisme René Collin. Hij kondigde op 29 maart 2017 aan welke initiatieven het licht zien in het kader van het themajaar “Smullen in Wallonië”.
Themaroutes
Er komen twee grote routes die Wallonië doorkruisen, elk met hun eigen thema:
–          De wijn- en likeurroute
–          De bierroute
Onderweg word je ontvangen bij de producenten, die met plezier tonen hoe ze hun producten vervaardigen. De toeristische kaarten voor deze themaroutes liggen vanaf 18 juni bij de verschillende toeristische diensten en bij talrijke Waalse restauranthouders.
Smulroutes
Een smulroute is met de wagen in één dag af te leggen en passeert langs vijf streekproducenten. In totaal worden 28 smulroutes ontwikkeld, één per toeristische regio. Die worden gebundeld in een gloednieuwe brochure, waar ook telkens per route wordt aangeduid waar je lekker en streekgebonden kan eten en welke andere toeristische trekpleisters de regio te bieden heeft. De brochure zal voorgesteld worden op 24 april.
Evenementen voor lekkerbekken
Aan culinaire evenementen is er in Wallonië hoe dan ook geen gebrek, maar voor het themajaar wordt er nog een tandje bijgestoken. Op 17 en 18 juni vinden de Open brouwerij- en wijngaarddagen plaats. Verder worden vijf thematische maaltijden georganiseerd op een buitengewone plaats, bereid door een van de chefs van Génération W (een vereniging van Waalse chefs die het lokaal culinair erfgoed in de kijker zetten). Vanaf 20 april wordt een projectoproep gelanceerd, gericht aan de toeristische sector, om nog meer culinaire evenementen op de kalender te zetten.
Www.smulleninwallonie.be