Het textielinzamelingsproject van de stad bestaat één jaar. Op dat jaar werd 1776 ton textiel ingezameld via het nieuwe netwerk van meer dan 100 collectiepunten. Dit netwerk van collectiepunten maakt het comfortabeler dan ooit voor de Antwerpenaar om oud textiel binnen te brengen en een nieuw leven te geven.
Een jaar geleden besloot de stad om de textielophaling in Antwerpen te centraliseren. Het non-profitsamenwerkingsverband De Collectie kreeg de ophaling in concessie. Zo maakte de stad de ophaling van textiel een stuk transparanter en werd de wildgroei aan textielcontainers op het openbare domein stopgezet. Onder noemer ‘De Collectie’ sloegen Oxfam, Wereld Missiehulp, Mensenzorg, Kindervriend en De Kringwinkel Antwerpen de handen in elkaar en organiseerden ze zich voor de nieuwe aanpak van  textielophaling in de stad op een hoger niveau. “Bedoeling is om steeds meer in te zetten op het verduurzamen van de ophaling en maximaal lokaal hergebruik”, zegt Fenna Bouve van De Collectie.

Op 1 jaar naar meer dan 100 locaties
Intussen ruimden de textielcontainers op het openbare domein steeds meer plaats voor het nieuwe netwerk van collectiepunten. Dat netwerk is het voorbije jaar stelselmatig gegroeid tot meer dan 100 locaties, mede door de samenwerkingen met bedrijven als SD WORX en bpost, die haar 16 bpost-kantoren binnen de stad beschikbaar maakte, en Zorgbedrijf Antwerpen dat zich engageerde om in 18 dienstencentra en woonzorgcentra in Antwerpen en Berchem collectiepunten op te starten. Caroline Bastiaens schepen voor stads- en buurtonderhoud: “Door dit brede netwerk van collectiepunten is het nu comfortabeler dan ooit voor de Antwerpenaar om oud textiel binnen te brengen en zo een nieuw leven te geven. Ook onze lokale sociale economie vaart er wel bij. Ik hoop dan ook dat heel wat van onze inwoners de komende maanden hun weg naar onze collectiepunten vinden.“

Aandacht voor duurzaamheid en sociale aspect
De Collectie haalt de kleding op en zorgt dat alles zoveel mogelijk lokaal wordt verwerkt in sociale tewerkstellingsprojecten. Vervolgens worden de opgehaalde kledingstukken, handtassen, textiel… verkocht in de Antwerpse tweedehandswinkels van de partners van De Collectie – zoals bijvoorbeeld de Kringwinkels. Een deel wordt ook aan nog andere lokale goede doelen geschonken, zoals Mensenzorg en Kindervriend. Wat niet meer draagbaar is, wordt gerecycleerd. Wie kleding en/of textiel binnenbrengt, steunt zo goede doelen hier in Antwerpen en in derdewereldlanden. De recyclage gebeurt ook via sociale tewerkstelling, waarbij mensen ingeschakeld worden die op de gewone arbeidsmarkt weinig of geen kansen hebben. Zo krijgt De Collectie ook een sociale insteek.
In verschillende lokale creatieve projecten was het textiel van De Collectie de voorbij maanden al de basis. J-Argonauts pimpten kledij tot echte must-haves onder leiding van professionals uit demodewereld. Daarnaast zagen al drie upcycle-modecollecties het licht: van de laatstejaarssstudenten uit de lerarenopleiding Mode van de AP Hogeschool, het atelier Martin Margiela van het MoMu en ten slotte Ietstof in samenwerking met cultureel centrum Nova. Ook het Antwerps project HRVST, dat een circulaire jeans ontwierp en produceert op basis van lokaal gerecycleerde jeans, maakt gebruik van het textiel van De Collectie. Komend jaar wil De Collectie verder inzetten op dit lokale hergebruikvan het ingezamelde textiel.
Foto’s: stad Antwerpen