In het kader van de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de ontdekking van de gruwel van de kampen zet het War Heritage Institute in het Koninklijk Legermuseum in Brussel een uitzonderlijke fototentoonstelling op.

Terugblik

In september 2019 schenkt Luc Mary-Rabine, Belgische fotograaf en auteur, een deel van zijn oeuvre aan het War Heritage Institute, met name 242 originele afdrukken. De twee aangeboden series zijn “Si je t’oublie” (Mocht ik je ooit vergeten), een reeks over de deportatie en “De guerre en guerre” (Van oorlog tot oorlog), een serie over de sporen van de twee wereldoorlogen.

De tentoonstelling

Een selectie van 55 originele afdrukken van Luc Mary-Rabine, gewijd aan herdenking en in het bijzonder aan de concentratiekampen en uitroeiingscentra, wordt in het Koninklijk Legermuseum tentoongesteld. Historische foto’s uit de rijke collecties van het Museum worden daaraan toegevoegd, waardoor een brug tussen verleden en heden wordt geslagen.

De blik van Luc Mary-Rabine neemt ons mee naar de nazikampen. De tragische beelden laten de omvang van de slachtpartijen vermoeden.

Door zijn werk wil de fotograaf zijn solidariteit met de slachtoffers betuigen, met respect voor hun menselijke waardigheid. De tentoonstelling biedt zo ook een discrete blik op de geschiedenis en illustreert de strijd van de kunstenaar tegen de vergetelheid.

De kadrering, het fotopapier en de fototoestellen werden niet lukraak gekozen. Luc Mary-Rabine gebruikte hoofdzakelijk analoge toestellen en bekwam, op basis van negatieven van het formaat 6 x 6 cm, vierkante, visueel beklijvende, afdrukken.

Wie is Luc Mary-Rabine?

Reeds op jonge leeftijd raakt Luc Mary-Rabine in de ban van fotografie. Hij studeert geneeskunde in Luik en specialiseert zich in New York in cardiologie. Het is daar dat hij de mogelijkheden van de fotografie gaat uitdiepen. Hij vereeuwigt mensen die in de betonnen jungle zijn aangespoeld, verbrande huizen en verboden getto’s. Om steeds meer en verder te getuigen, dwaalt hij door de straten van Mexico, Tel Aviv en Parijs. Parallel daarmee verkent hij het verleden, zijn verleden…

Luc Mary-Rabine houdt ook van literatuur en klimt daarom zelf in de pen. Zijn foto’s krijgen het gezelschap van woorden. Beeld en tekst versmelten, starten een dialoog op en vullen elkaar subtiel aan.

De kunstenaar is ervan overtuigd dat de foto’s zich tot ons richten. Ze bekijken is niet voldoende. We moeten ook naar ze luisteren, hun stilte, hun kreten en hun gefluister horen. Zo kunnen we te weten komen wat ze vertellen over de wereld, over onze maatschappij… en over de fotograaf.

Tijdelijke tentoonstelling – Van 01.10.2020 tot 30.03.2021

Foto: www.warheritage.be