De tentoonstelling stelt een presentatie voor van Belgische maatschappijen die onze geheugen hebben gemarkeerd en die aan de industriële modernisering van Egypte hebben gewerkt. Worden hier voorgesteld de Belgische knowhow, bijzonder regionaal; de grote innovaties die de Belgische industriële expansie helpen en de ontwikkeling van de Belgische openbare Egyptologische collecties.

In de 19e eeuw was België één van de grootste industrielanden van Europa. Haar knowhow werd over de hele wereld geëxporteerd en er waren talloze projecten in Zuid- Amerika, China en zelfs Egypte! Van bruggen tot hevels, trams en locomotieven, de Belgen droegen actief bij tot de modernisering van Egypte.Deze bouwwerven maken deel uit van de Belgische industriële expansie en doen onze bedrijven de geschiedenis ingaan: Usines et Fonderies de Baume & Marpent, de Compagnie Centrale de Construction, de Forges, de Usines et Fonderies de Haine-Saint-Pierre… zijn allemaal namen die deel uitmaken van de geschiedenis en het collectieve geheugen van de Centrumregio.

De tentoonstelling van het Koninklijk Museum van Mariemont heeft tot doel de banden tussen de industrie en de collectie van 1830 tot 1952, aan de vooravond van de Egyptische onafhankelijkheid, in de verf te zetten.
De focus zal liggen op technische bekwaamheid door middel van de tentoonstelling van originele plannen van het bedrijf Baume et Marpent, ware technologische en artistieke juweeltjes. Dit bedrijf stond aan de wieg van de bouw van de beroemde Nijlbruggen en verspreidde zijn kennis over de hele Nijlvallei, van noord naar zuid en tot aan het Suezkanaal.

Een tweede aspect van deze faraonisch-Belgische bouwwerven zal worden belicht: hun impact op de museumwereld. De verschillende bouwplaatsen zijn een gelegenheid voor de industriëlen – bazen, ingenieurs en voormannen – om de Nijlvallei en zijn formidabele erfgoed te ontdekken. Sommigen zullen niet aarzelen om een groot aantal archeologische voorwerpen terug te brengen, van de meest bescheiden tot de meest kolossale, die vandaag de dag de kern vormen van de Belgische openbare Egyptologische collecties.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Made in Belgium. Belgische industriëlen in Egypte (1830 – 1952)
Tentoonstelling van 05 september tot 4 december 2020
Adres : Bois-du-Luc. Musée de la Mine et du Développement Durable, Rue Saint-Patrice 2b, 7110 Houdeng-Aimeries / 064 282000 / info@boisdulucmmdd.be www.ecomuseeboisduluc.be
Prijs : 5€/volwassen. mogelijke reductie
Gecombineerde ticketprijs : 13€/ volwassen

De tentoonstelling wordt verbonden met het project EOS – « Pyramids and Progress. Belgian expansionism and the making of Egyptology, 1830-1952 » en in het bijzonder met de studie besteden aan de Belgische industriële aanwezigheid in Egypte. Deze tentoonstelling is opgericht in samenwerking met SAICOM, de PEP’S en Tramania asbl.

Foto: Vue_pont_Kocheicha(c)SAICOM / www.caracascom.com