OPEN, het Expertisecentrum voor Toegankelijke Media en Cultuur, organiseert op 6 en 7 november 2018 een workshop rond audiodescriptie voor blinden en slechtzienden in het theater. “Zo kan iedereen participeren aan de rijke theatertraditie in Vlaanderen”, zegt Nina Reviers (UAntwerpen).
Het expertisecentrum OPEN, verbonden aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen, wil een aanspreekpunt zijn voor iedereen die werk wil maken van een inclusieve, toegankelijke samenleving. Op dinsdag 6 en woensdag 7 november 2018 organiseert OPEN een tweedaagse workshop rond de toegankelijkheid van theater.
Wat is audiobeschrijving/audiodescriptie (afgekort AD)?
Audiodescriptie maakt de beelden van een audiovisueel product (een film, serie, opera, theatervoorstelling, sportwedstrijd, concert of tentoonstelling) makkelijker te volgen voor mensen met een visuele handicap. Een extra verteller of commentaarstem beschrijft tussen de geluiden en dialogen door wat er visueel gebeurt: handelingen, personages, plaats, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. “Zo kan je door enkel te luisteren toch alles volgen”, vertelt onderzoekster Nina Reviers. “Audiodescriptie kan vooraf opgenomen en in de klankband gemixt worden, zoals bij films of audiogidsen. De beschrijvingen kunnen ook worden voorbereid en vervolgens live worden voorgelezen, zoals tijdens een theatervoorstelling of een concert.”
Waarom een workshop rond audiodescriptie voor theater?
Vlaanderen kent een bijzonder rijke theatertraditie. Jammer genoeg kan niet iedereen er op dezelfde manier aan participeren. Reviers: “Door nieuwe technologieën te combineren met vernieuwende ideeën kunnen we theater toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking. Dit gebeurt voornamelijk via het medium van de audiodescriptie. Het maken van een goede AD is geen sinecure. Hoe beschrijf je een complexe scène van modern deconstructietheater? Hoe ga je om met improvisatie? In onze workshop met praktijkoefeningen leren we de deelnemers hoe een audiobeschrijver omgaat met deze struikelblokken.”

Dinsdag 6 en woensdag 7 november, van 9 tot 17 uur: Workshop audiodescriptie voor theater.
Locatie: Lokaal R.01 en R.011 in Gebouw R, Stadscampus UAntwerpen (Rodestraat 14, 2000 Antwerpen).

https://www.opentoegankelijk.be/activiteiten/Workshop