OELEGEM-Neen, de familie Welvaert uit het Heuvelland komt niet naar Oelegem voor een volgende serie van Eigen Kweek. Jos en Ria blijven gezellig met zoon Steven  in Wijtschate maar in Oelegem worden Geert en Veerle afgelost door Evi, Jonas en Mathias Vercammen. Geert en Veerle hadden 30 jaar de groenten- en fruitwinkel  ’t Appeltje aan de Oudstrijdersstraat te Oelegem. Dit jaar kwamen ze niet meer terug na hun verlof maar droegen de fakkel over. In komen nu de Gebroeders Vercammen, een familiebedrijf met “eigen kweek” uit Koningshooikt en Berlaar. Hun grootouders deden aanvankelijk alleen markten met nadien een hoevewinkel. Tijdens corona werden de uren van deze winkel drastisch uitgebreid.  Vorig jaar openden ze ook nog een dorpswinkel in Koningshooikt. Daar ook is er de zorgboerderij De Tallaart vzw,  hier bied de familie met het project” Met Zorg Gemaakt, Dat Smaakt “ mensen met een beperking een toffe dagbesteding aan.  Onder het motto zorg en beleving op de boerderij worden er verschillende activiteiten, ook  voor kinderen aangeboden.  De maisdoolhof is er een van. Met hun webshop mikken ze ook op scholen, verenigingen  en bedrijven.

 

Het initiatief van de overname kwam van Geert en Veerle zelf die de Gebroeders Vercammen reeds kenden via leveringen. Evi en haar partners hebben er wel even moeten over nadenken maar het concept sloeg vlug aan. Zoals in Koningshooikt  vond men hier een hoevewinkel die meer dan een louter verkooppunt was. Het is ook een ontmoetingsplaats met een goede ligging. De winkel nodigde ook mooi uit en er moesten niet veel veranderingen komen. Er kwam een wandkoeling en een extra koeltoog en diepvries. Met alleen iemand die op pensioen ging, blijft de rest van het oude personeel de winkel trouw aangevuld met mensen uit de stal Vercammen en enkele enthousiaste nieuwelingen.

Nieuwe eigenaars dus zeker wat verandering: in aanbieding de lokale vollegrondsgroenten van de gebroeders zoals de Mechelse bloemkolen en tomaten. Ook komt er fruit van lokale boeren. De koeltoog gaat ook een ander uitzicht krijgen met meer bereide producten, soepen en dranken. Een vers kruidenaanbod zit er ook aan te komen.

De Korte Keten is hier ook goed zichtbaar. Er komen zowel producten uit eigen teelt, nabijgelegen producenten, veiling  en grootmarkt.

De scheptoog met salades, een vroeger idee van Veerle blijft behouden. Hiervoor is Veerle haar expertise aan het overdragen.  Ook Geert trouwens loopt nog enige tijd mee om alles in goede banen te lijden.

Oudstrijdersstraat 70 Oelegem  met ruime parking.

Openingstijden: in de week van 9u tot 17u 30.  Zaterdag tot 15u.

De naam is lichtjes gewijzigd in: Hoevewinkel ’ t Appeltje.  En ze gingen van start samen met de scholen op 1 september.

Tekst en foto’s: Gust Charrin.