Op donderdag 23 november opent in Broechem de gloednieuwe Delhaize met een feestelijke opening, een opening waarop de klant totaal in de watten wordt gelegd . De Delhaize Broechem is steevast verbonden met de familie Van Dijck.

In de beginjaren ’70 begonnen de ouders met een Unic op de Antwerpsesteenweg. Een winkel van 350 m2. In 1982 kwam de winkel op de huidige plaats op 750 m2. In 1992 ging men verder onder het AD Delhaize logo en op 1.000 m2. In 2.000 werd het oude postkantoor gesloopt en kon men uitbreiden naar 1250 m2. Kristel Van Dijck nam de leiding in 2010 over.

Oorspronkelijk was er het idee voor een totale renovatie en vergroting. De gemeente Ranst was echter niet akkoord door de aanwezigheid van een school in de drukke en zeer smalle Kapelstraat. Een geluk was echter dat op het domein nog een perceel grond was met woning dat eigendom was van de huidige zelfstandige uitbaatster. Daar men ook niets moest huren van Delhaize zelf  en het fiat van de gemeente er kwam kon men een nieuwe state of the art Delhaize bouwen op dit perceel. Zelfs de waardevolle bomen in de tuin moesten geen plaats ruimen. Alleen de witte villa werd gesloopt.

De inspraak van Delhaize is alleen over de verkoop van Delhaize producten en Delhaize promoties. Voor de inrichting is er ook een Delhaize guide book maar dat heeft men niet voor de volle 100 % gevolgd en zo werd er een eigen karakter gegeven aan de nieuwe winkel.

De nieuwe winkel heeft nu een capaciteit van 1800 m2 en is voor de provincie het vlaggenschip voor Delhaize.

Wat is er nieuw? In feite zeer veel. De visafdeling is grondig uitgebreid met dagelijkse aanvoer verse vis. De bakkerij heeft nu dagelijks ter plaatse gerezen pistolets, brood en stokbrood. Geen gewone bake-off meer.

De fruit- en groente afdeling  is grondig vergroot en heeft nu 2 meter bio. De Vegan afdeling ging van 2 meter naar 15 meter.

Er zijn veel meer verse producten met onder meer verse sappen. Je kan ook zelf appelsienen persen en er is een ananassnijder voor de klant.

De beenhouwerij met vers toog is nog in de zelfde handen maar de voorverpakte charcuterie is verhoogd. Ook is er meer aanbod aan Italiaanse charcuterie en Franse kazen. Deze laatste gaat men ook zelf verpakken.

Ook de wijnafdeling, dat reeds een paradepaardje was in de oude Delhaize kreeg nog een extra duwtje met nog meer aanbod.

Tenslotte is ook het  zuivel en diepvries aanbod vermeerderd.

Aandacht is er ook voor lokale leveranciers of ambachtelijke producten. Ordal, de lokale bron uit Ranst is stevig vertegenwoordigd.

De inkomhal is zeer groot en hier is een primeur. Iets wat je veel in Britse supermarkten ziet, een zithoek. Hier kan je even bijpraten, met bv. een slaatje dat je juist gekocht hebt en er is ook aansluiting voor laptops. Ook heel handig bij het contact met vertegenwoordigers.

Er zijn zes kassa’s en een viertal zelfscanners.

Het personeel heeft ook een ruimere refter op de bovenverdieping.

Er wordt gewerkt met energiezuinige elementen, koeling enz. Het water van de koeling zorgt voor de vloerverwarming. Er is ook veel natuurlijk licht wat aangenaam is voor te werken. Het concept van de warme winkel, dat we trouwens ook hadden in de oude winkel is zeer zichtbaar en voelbaar aanwezig. Dat zien we ook aan de warme tegeltjes in de bakkerij.

De parking is door het slechte en vooral regenachtige weer van de laatste weken nog niet volledig afgewerkt. Er zullen ook enkele laadpalen komen en de ingang voor auto’s  is nu alleen te vinden langs de gewestweg of Pertendonckstraat. De verbinding met de Kapelstraat is een brandweg die nog wel door fietsers en voetgangers kan gebruikt worden.

Delhaize Broechem behoudt de openingsuren van de oude Delhaize, dus geen zondagsopening. Zaakvoerster Kristel wil bij dit principe blijven. Een evenwicht houden zowel voor het personeel als voor de omgeving. Broechem is een plaatselijke gemeente met nog lokale winkels zoals bakkers.

De zaakvoerders nemen ook hun intrek boven de winkel en met dochter Lisa is de toekomst in goede handen.

Dit worden fijne feestdagen voor Broechem en omgeving.

Gust Charrin.