De vzw ‘De Jonge Belgische Schilderkunst’ kondigt de laureaat van de BelgianArtPrize 2025 aan. Suchan Kinoshita werd geselecteerd door de jury en uitgenodigd om nieuw werk te creëren en te presenteren in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel / Bozar van 24 april tot 29 juni 2025.

De BelgianArtPrize is de meest gekende prijs voor hedendaagse kunst in België. Het doel is Belgische kunstenaars of internationale kunstenaars die in België resideren te steunen en hun nationale en internationale erkenning te versterken. De laureaat krijgt dankzij de prijs ook bekendheid bij een breder publiek.
Om de twee jaar krijgt een kunstenaar de kans om een nieuw artistiek project te realiseren en tentoon te stellen in Bozar. De laureaat krijgt de Gillion-Crowet prijs voor het bedrag van 20.000 euro en daarnaast wordt er ook een productiebudget ter beschikking gesteld door de Proximus Art Collection.

De organisatie heeft recent haar werking grondig aangepast en staat nu garant voor diversiteit in de lijst van nominatoren die de longlist samenstelt en de jury die uit die lijst uiteindelijk één laureaat selecteert. Sinds het ontstaan van de prijs, is het de traditie om de jury samen te stellen uit een combinatie van mensen die voor onze grote kunstinstellingen werken, onafhankelijke curatoren, kunstenaars en verzamelaars. Op die manier wil de organisatie zo veel mogelijk de veelheid aan artistieke expressies respecteren die zo karakteristiek zijn voor de Belgische kunstwereld.

Samenstelling van de jury

De jury die de laureate voor 2025 selecteerde bestond uit:

  • Carine Fol (curator voor kunst in publieke ruimte, Stad Brussel)
  • Tina Gillen (kunstenaar)
  • Orlando Maaike Gouwenberg (directeur, Sonsbeek, Arnhem)
  • Zoë Gray (directeur tentoonstellingen, Bozar, Brussel)
  • Helena Kritis (hoofdcurator, Wiels, Brussel)
  • Kasia Redsisz (artistiek directeur, KANAL-Centre Pompidou, Brussel)
  • Jacques Verhaegen (advocaat en kunstverzamelaar)
  • Zoé Whitley (directeur, Chisenhale Gallery, Londen)

Na rijp beraad hebben zij unaniem en onafhankelijk Suchan Kinochita gekozen als laureate van de BelgianArtPrize 2025

Jury Statement

“Suchan Kinoshita is een unieke kunstenaar die gedurende decennia een zeer uitgebreid en compleet oeuvre heeft opgebouwd. De gegronde waardering van de jury voor haar visuele taal wordt aangevuld met de rol die zij heeft als actieve en toegewijde pedagoog en mentor van de volgende generaties kunstenaars. Haar gevoeligheid voor tijd en ruimte, en haar continue nieuwsgierigheid naar het leven, dragen bij aan werken die vaak procesmatig zijn en die de bezoeker bewust maken van het moment. Dat ze een diepgaand conceptualisme combineert met herkenbare, geleefde ervaringen, vrijgevigheid en humor heeft de hoogst mogelijke waardering van de BAP25 jury opgeleverd.”

Biografie van de laureate

Suchan Kinoshita (Tokio, 1960) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde ritmiek en later hedendaags muziektheater aan de muziekacademie in Keulen vanaf 1981. In 1983, als lid van Theater am Marienplatz Krefeld, werkte ze als performer, decorontwerper, lichtscenarist en scriptschrijfster van eigen stukken. Deze periode werd gevolgd door een tweejarige residentie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (1988-1990). In 1993/1994 was ze geselecteerd voor de PS1 residentie in New York. In 1992 won ze de Prix de Rome in Amsterdam in de categorie “kunst en openbare ruimte” en in 2015 ontving ze een van de Greenberger Awards in New York. In 2021 startte ze de uitgeverij Allerleirauh en publiceerde Da Capo ter gelegenheid van de geannuleerde 50e verjaardag van Art Basel. Sinds 2006 geeft ze les aan de Kunstakademie Münster.

Kinoshita’s werken gaan over combinaties van verschillende disciplines. In haar hele oeuvre zijn elementen terug te vinden uit theater en experimentele muziek, twee vakgebieden waarin ze geruime tijd actief was. Duur (tijd) en de bewuste benadering van de positie van de toeschouwer zijn twee belangrijke aspecten in haar werk. Geen thema’s, eerder een interesse om tussen de regels door te lezen beschrijft haar engagement. Kinoshita beschouwt haar werk als een ruimte waarin verschillende werken met elkaar en met de kijker interageren. Deze verschillende rollen die worden ingenomen door verschillende spelers binnen een specifieke ruimtelijke conditie is iets waar ze mee blijft werken. De laatste tijd houdt ze zich ook bezig met het maken van kattensculpturen (der siebte Franz) en voddenschilderijen (Lumpenmalerei).

Haar werk was te zien in verschillende internationale tentoonstellingen zoals de 4e Biënnale van Istanbul (1994); Manifesta I (1996); Sydney Biënnale (1998); Carnegie International/Pittsburg (1999/2000); eerste huwelijk/tweede huwelijk, M HKA (2002); 2007 Skulptur Projekte Münster; In 10 Minuten, Ludwig Museum, Keulen (2010); Operating Theatre, Institut de Carton, Brussel (2016); das A und O vom wohnen, LLS Paleis, Antwerpen (2018); PLATZhalter taking PLACE surPLACE, Playground – STUK, Leuven (2019);  proposition d’en face, bijdrage voor de collectie van KANAL-Centre Pompidou, Brussel (2019); Gap Walk Gym, als onderdeel van Risquons Tout, WIELS, Brussel (2020); Architectonische Psychodramen, Kunstverein Münster (2022); Hängen Herum, Etablissement d’en face, Brussel (2023).

Speciale editie: 75 jaar BelgianArtPrize

De BelgianArtPrize bestaat in 2025 al 75 jaar. Het wordt dan ook een jubileumeditie. De prijs kent een lange geschiedenis. Doorheen de jaren is er heel wat veranderd en de prijs evolueerde steeds mee met de tijdsgeest. De band met het Paleis voor Schone Kunsten was er van bij het begin en is er nog steeds. De lijst van alle laureaten die er ooit waren bij de BelgianArtPrize oogt indrukwekkend. Je vindt hem hier. Sommige laureaten zijn doorgegroeid naar een internationale carrière, anderen niet. Het is goed om regelmatig kritisch terug te kijken en te zien hoe de prijs het best ingezet wordt zodat hij de laureaten en onze Belgische kunstwereld zo optimaal mogelijk versterkt.

Deze 75ste verjaardag van de BelgianArtPrize laten we niet ongemerkt voorbij gaan. In 2025 zullen er dan ook bijkomende initiatieven genomen worden waarin ook laureaten uit vorige edities opnieuw in de kijker worden gezet. De BelgianArtPrize trekt bovendien ook de stad in en zal op opvallende plekken aandacht opeisen voor de kunst. De viering is het moment om een kritische blik te werpen op wat gerealiseerd is en van daaruit te kijken welke nieuwe uitdagingen ons nog te wachten staan.

Nieuwe directeur van de BelgianArtPrize – vzw. De Jonge Belgische Schilderkunst

Recent werd er een nieuwe directeur aangesteld. Annelies Nagels was eerder gedurende veertien jaar verantwoordelijk voor de beeldende kunstwerking in cultuurhuis de Warande in Turnhout waar zij ook gedurende twee jaar artistiek en zakelijk verantwoordelijke was. Zij neemt de uitdaging aan om de prijs de komende jaren een nieuw elan te geven. De Belgian Art Prize streeft naar een transparante communicatie en een bredere publiekswerking. De prijs zal trachten zich internationaal opnieuw meer te positioneren. En tegelijk moet er steeds voeling zijn met het hele Belgische kunstenveld, gaande van kunstenaars en curatoren tot kunstcritici, verzamelaars en kunstliefhebbers.

Foto: Bozar