Copyright headerbeeld: STAN/Jokko

Op donderdag 29 september organiseert studentenplatform STAN en stad Antwerpen de 19de editie van StuDay, het gratis welkomstfestival voor studenten. Zij krijgen op Spoor Oost de kans om het academiejaar feestelijk in te zetten en kennis te maken met wat de stad hen te bieden heeft. De organisatie zet dit jaar extra in op veiligheid en duurzaamheid.

Antwerpen verwelkomt dit academiejaar weer meer dan 50.000 studenten, verspreid over 30 campussen, en is daarmee de op één na grootste studentenstad van Vlaanderen. Om hen eenmaal per jaar allemaal samen te brengen organiseert het studentenplatform STAN, een samenwerking tussen stad Antwerpen, de Antwerpse universiteiten en hogescholen en het Antwerps Studentenoverleg, het welkomstfeest StuDay.

StuDay is een uniek moment om alle Antwerpse studenten samen te brengen op één locatie, hen welkom te heten in Antwerpen en hen kennis te laten maken met elkaar en met wat de stad te bieden heeft. Het aanbod is uitgebreid en gevarieerd, er is spel, sport, cultuur, lifestyle en heel veel muziek. Er zijn 25 muzikale acts in verschillende genres, verspreid over 4 podia. Daarnaast zijn er ook tal van sportieve uitdagingen, een lifestylecorner en een foodspace. Het festival is dit jaar toe aan de 19de editie en is inmiddels een vaste waarde. StuDay kende de voorbije jaren gemiddeld 15.000 bezoekers, en voor deze editie hebben al meer dan 16.000 studenten online een gratis ticket geclaimd. ​

www.studay.be

 

Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “Ik ben zeer blij dat we als stad opnieuw meer dan 50.000 studenten mogen verwelkomen. Dat Antwerpen zoveel meer is dan een gewone studentenstad is een ongelofelijke meerwaarde voor onze studenten. StuDay pakt daar ook mee uit in haar samenwerking met verschillende partners. Een thema waar StuDay dit jaar terecht op inzet is veiligheid. Dat was ook één van de insteken van het traject dat we vorig jaar hebben gelopen met tal van studenten en studentenverenigingen om te komen tot een inspiratiegids voor welkomstrituelen. Een soort handleiding die studenten kunnen gebruiken voor het organiseren van welkomstactiviteiten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daar dit jaar de eerste vruchten van zullen plukken.”

De organisatie voorziet dit jaar een Safe Space. Studenten die lastig gevallen worden, zich niet veilig voelen of even tot rust willen komen kunnen in deze zone hun verhaal doen aan professionele begeleiders in een veilige omgeving.

Op het terrein staan er 3 waterbars waar studenten terecht kunnen voor gratis water om het zebradrinken, waarbij iemand een glas alcohol afwisselt met een glas water, aan te moedigen.

Duurzaam festival

Ook dit jaar zet STAN in op duurzaamheid. Naast de herbruikbare drinkbekers voorziet de organisatie ook herbruikbare cateringmaterialen en presenteren duurzame mobiliteitspartners zich aan de ingang van het festival. Bovendien is flyeren op de site verboden en draagt de crew T-shirts van de Kringwinkel. Van de banners van vorig jaar werden dan weer festivalbags gemaakt die studenten kunnen winnen aan de stand van STAN zelf