De toename van het lokale toerisme komt de culturele sector, die al meer dan een jaar ontoegankelijk is van zijn educatieve en internationale publiek, ten goede. MUDIA’s bijzonderheid wordt hier een troef: het museum bevindt zich in een regio die zich uitstekend leent tot lokale vakanties en reizen. Daarbij kan het bezoek worden gecombineerd met activiteiten in het hart van de natuur en het aanbod is vooral gericht op gezinnen.

Als gevolg daarvan zijn sinds de opening de individuele bezoekersaantallen jaarlijks gestegen, in afwachting van de terugkeer van school- en toeristengroepen zodra het schooljaar begint. De vakantieperiodes (krokus- en paasvakantie) bleken bijzonder gunstig voor de komst van het Vlaamse publiek.

De huidige context blijkt dus een kans om zich bekend te maken bij het Belgische, Franstalige en Nederlandstalige maar ook Duitstalige publiek, en ook bij het grensoverschrijdende publiek, Luxemburg in het bijzonder. MUDIA werkt nauw samen met lokale toeristische diensten en met accommodatie in de regio.

MUDIA’s meesterwerken zijn een opmerkelijk visitekaartje, zeker wanneer het publiek geen toegang meer heeft tot de belangrijkste referentiemusea in de buurlanden. Dit seizoen slaat de MUDIA opnieuw keihard toe door een meesterwerk van Léon Spilliaert te integreren in zijn uitzonderlijke artistieke reis, leuk om te ontdekken in de familiebubbel.

Na de onthulling van een werk van de Toulouse-Lautrec afgelopen voorjaar, nodigt MUDIA het publiek opnieuw uit om een zeldzame parel te ontdekken: een uitzonderlijk werk van de grote Belgische schilder Léon Spilliaert (Oostende 1881, Brussel 1946). Dit werk combineert op subtiele wijze aquarel, pastel, kleurpotloden en inkt. Het is kenmerkend voor de zeer eigenaardige stijl van de kunstenaar die dicht bij het symbolistische milieu stond.

Het werk, getiteld “De Baadster”(foto), is gesigneerd en gedateerd 1910, een van de beste periodes in de carrière van Léon Spilliaert. Zijn vrouwelijke onderwerp en de zeehorizon waartegen hij in een gevoel van immense leegte opvalt, worden gestructureerd door gebogen lijnen die grenzen aan abstractie.

Tijdens de coronasituatie is de MUDIA op afspraak toegankelijk, elk weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties. Deze intieme formule past zich perfect aan het gedempte verloop van het museum aan. De stromen, georganiseerd in kleine bubbels, zorgen ervoor dat kinderen en volwassenen in alle comfort kunnen genieten van alle activiteiten en spellen.

Foto’s: www.carascom.be