Op woensdag 12 december bezocht N-VA parlementslid Miranda Van Eetvelde, als lid van de Commissie Sociale Economie van het Vlaams Parlement, het sociale atelier van Gemini. De Belgische start-up verovert al sinds 2013 de markt met natuurstenen accessoires. Het bedrijf zet in op lokale tewerkstelling dankzij twee sociale ateliers in Hasselt en Lier. Zo stellen ze meer dan 100 mensen tewerk die geen plaats vinden op de reguliere arbeidsmarkt. In 2018 werden ze met de provinciale UNIZO Handmade in Belgium Award beloond voor hun sociaal engagement.
Lokale tewerkstelling
N-VA parlementslid Miranda Van Eetvelde bracht een bezoek aan Gemini’s sociale atelier in Lier. Ze zetelt in de Commissie Sociale Economie van het Vlaams Parlement. En ziet het dan ook als haar taak om projecten zoals dat van Gemini mee te ondersteunen. De Belgische start-up maakt natuurstenen armbanden en Iphone- en MacBook-covers. En dat met behulp van meer dan 100 werknemers die geen plek vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Zij krijgen een plaats in dit sociale atelier, maar ook in een atelier in Hasselt. Een sociaal initiatief waarvoor ze in 2018 de provinciale UNIZO Handmade in Belgium Award kregen.
Al sinds het prille begin in 2013 werkt de start-up met maatwerkplaatsen. Alles wordt met de hand in België vervaardigd. Sinds januari 2018 werkt het bedrijf samen met vzw Mivas om de internationale groei op te vangen. Gemini produceert jaarlijks dan ook meer dan 170.000 armbanden die naar meer dan 1.000 verkooppunten in heel Europa verspreid worden.
“Maatwerkplaatsen zoals vzw Mivas zijn ruwe diamanten: ze stellen mensen tewerk die niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen maar houden toch kwaliteit hoog in het vaandel. Ze doen iets goed op economisch én sociaal vlak”, aldus Arne Schelkens, zaakvoerder van Gemini.

Zo zet Gemini zich sterk af tegen concurrenten die kiezen voor goedkope export. En zetten ze in op lokale tewerkstelling. Een van de hoofddoelen van de onderneming is namelijk mensen werk te bieden. Vandaar dat er geen machines aan te pas komen en alles met de hand vervaardigd wordt.
Win-winsituatie
Vzw Mivas werkt al decennia voor grote klanten als multinational Procter & Gamble en was dan ook de ideale partner. Johan Kreydt, productiedirecteur van vzw Mivas, voegt hier aan toe: “We willen de ervaring die we opdoen bij grote bedrijven doorgeven aan start-ups zoals Gemini.”
Niet alleen creëert dit een win-winsituatie voor Gemini en vzw Mivas, ook de consument is hier mee gebaat. Mensen worden zich meer en meer bewust van het duurzame karakter en de afkomst van producten. Gemini haal je in dat opzicht met een gerust hart in huis.
Parlementslid Miranda Van Eetvelde ontdekte zelfs aan den lijve hoe moeilijk het is om een Gemini-armband in elkaar te zetten. “Je ziet dat de mensen hier fier zijn om Gemini te maken. Het is veel moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt”, voegt ze er nog aan toe.
Gemini, wat letterlijk tweeling betekent, is een op en top Belgisch merk en werd in 2013 opgericht door twee Limburgse broers. Vanuit hun eigen woonkamer maakten ze samen de eerste armbanden in natuursteen. Al snel groeide het merk uit tot een succesverhaal en werd de productie uitbesteed aan een sociaal atelier. Met meer dan 400 verkooppunten in België en export naar Frankrijk, Nederland en Duitsland, ging het merk op zoek naar een overnemer. Die vonden ze in de Belgische ondernemer Arne Schelkens. Dankzij een grondige restyling en reorganisatie is Gemini nu klaar om haar plaats te veroveren op de wereldmarkt. Met hun sociaal engagement, hippe producten uit natuursteen en ambassadeurs als Bartel Van Riet en Kürt Rogiers mag dat geen probleem zijn.

Foto’s: Primetime Communication