Circulair atelier dat werk biedt aan nieuwkomers, geleid door Tim Van Steenbergen en Ruth Goossens

Stad Antwerpen verlengt de financiële steun voor REantwerp, een baanbrekend modeatelier dat in 2023 werd opgestart door ontwerper Tim Van Steenbergen en Ruth Goossens onder de vleugels van GATAM vzw. Het atelier biedt werk aan vluchtelingen met ervaring in de textielsector en ondersteunt de lokale high-end modeproductie, een doelstelling uit het modeactieplan van de stad. Met de financiële steun van stad Antwerpen zal REantwerp, met een focus op duurzame, circulaire mode zonder daarbij in te boeten op design, blijven groeien in 2024 en 2025.

Antwerpen modestad

‘Wie mode zegt, zegt Antwerpen’. Om die speciale status te behouden, werkt de stad op basis van een strategisch modeplan concrete acties uit om haar sterktes te behouden én groeiopportuniteiten vast te pakken en mee uit te werken. De hernieuwde financiële steun aan REantwerp kadert in die visie van de stad en geeft REantwerp de mogelijkheid te groeien tot een zelfstandig rendabel modeatelier. Het stelt REantwerp ook in staat vluchtelingen en nieuwkomers met professionele confectie-ervaring verder op te leiden om lokale vacatures in high-end fashion vlotter in te vullen.

Erica Caluwaerts, schepen voor economie, werk en innovatie: “Als modestad bij uitstek is het belangrijk dat Antwerpen blijft inzetten op out of the box modeprojecten. REantwerp stimuleert lokale modeproductie, hecht grote waarde aan duurzaamheid van materialen én zoekt een antwoord op de grote vraag uit de sector naar profielen met de vereiste kennis en expertise voor kleinschalige high-end fashionproductie. Dankzij de vernieuwde financiële steun van stad Antwerpen kan REantwerp verder inzetten op de groei van het atelier en de doorstroming van deelnemers naar werk. Zo onderstreept de stad haar toewijding voor duurzame, high-end mode-initiatieven én inclusieve werkgelegenheid.”

Skills versterken voor lokale high-end fashionproductie

Het concept van REantwerp is ontstaan uit de ambitie om duurzame mode te creëren met behoud van kwaliteit en stijl. Het atelier, gevestigd in Circuit op Nieuw Zuid, biedt nieuwkomers en vluchtelingen met textielervaring de mogelijkheid om hun vaardigheden uit te breiden naar high-end fashion.

Onder leiding van Tim Van Steenbergen zullen elk jaar tot 30 deelnemers werken aan nieuwe collecties. De deelnemers doen minimaal twee maanden de nodige ervaring op, waarna ze door REantwerp en GATAM vzw worden begeleid naar een geschikte job binnen de textielsector of naar een vervolgtraject.

 Het succes van REantwerp

“Het versterken van de nodige skills is al van bij de opstart van REantwerp succesvol. Een deel van de medewerkers deed ervaring op in de sweatshopindustrie, waardoor ze – eenmaal gearriveerd – in België moeten leren vertragen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. De evolutie in hun technische vaardigheden is indrukwekkend: hun kennis wordt optimaal ingezet om kledingstukken te maken voor de Belgische markt. De mix van culturen biedt bovendien heel wat creatieve mogelijkheden, en het Nederlands van de deelnemers gaat met rasse schreden vooruit omdat het de voertaal is op de werkplek,” aldus Ruth Goossens.

Een aantal medewerkers van REantwerp kon reeds een leerrijke ervaring opdoen tijdens piekmomenten bij Dries Van Noten. Er zijn al twee medewerkers doorgestroomd naar de arbeidsmarkt en een derde vliegt binnenkort uit. Een vierde werd aangeworven door REantwerp zelf en wordt opgeleid tot atelierverantwoordelijke. De afgelopen weken zijn er weer nieuwe medewerkers opgestart; op basis van hun kennis en kunde wordt ook voor hen een gepaste job gezocht binnen de textielsector.

Duurzame designcollectie

REantwerp maakt gebruik van reststoffen en overschotten van Belgische merken en Antwerpse ontwerpers voor de collecties. Deze duurzame benadering draagt niet alleen bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk, maar biedt ook mogelijkheden om de medewerkers in contact te brengen met creatieve modebedrijven, interessant voor toekomstige tewerkstelling in de mode-industrie.

“De reststoffen worden lokaal gezocht: de afgelopen maanden werkte REantwerp voornamelijk met een deadstock van Dries Van Noten, Christian Wijnants, Tim Van Steenbergen en Essentiel. Ook werd er al succesvol geëxperimenteerd met gerecycleerde jeans uit de kringloopwinkel. Verdere samenwerkingsmogelijkheden worden onderzocht. In de ontwerpen van REantwerp wordt bovendien al rekening gehouden met een tweede leven, zodat modeliefhebbers het kledingstuk kunnen laten aanpassen in het atelier naar een nieuw ontwerp. Daarnaast halen we kledingstukken die niet vlot verkopen opnieuw uit elkaar en maken we er een nieuw kledingstuk van. Dat is een voordeel van shop en atelier in één te hebben. Je kan meteen aan de slag met de feedback van de klant,” vertelt Tim Van Steenbergen.

Hernieuwde ondersteuning van de stad

Met een jaarlijkse resultaatgebonden financiële steun van maximaal 140.000 euro per jaar voor 2024 en 2025 voor de groei van het atelier en de doorstroming van deelnemers naar werk, onderstreept stad Antwerpen haar toewijding aan zowel duurzame als high-end mode-initiatieven én inclusieve werkgelegenheid.

REantwerp verkoopt kledingstukken meteen in de shop en stapt daarmee dus uit het klassieke modesysteem. Er zal dit jaar verder worden ingezet op een fijne winkelbeleving in het atelier. Elke collectie van REantwerp streeft ernaar duurzaam modeontwerp te verbinden met persoonlijke verhalen, waarbij kleding wordt gezien als iets om te koesteren, niet alleen om te consumeren.

Foto: © Sanad Latifaa.