Het aantal COVID-19 besmettingen in enkele Antwerpse buurten is de laatste dagen hoog in vergelijking met het stedelijke gemiddelde. De stad wil de stijging op de voet volgen en ook nagaan of er nieuwe varianten circuleren. Daarom roept de stad de inwoners (vanaf de leeftijd van 6 jaar) uit deze buurten op om zich dit weekend (23 en 24 januari) of maandag 25 januari te laten testen.

Brede testing 
 
De stijging werd vastgesteld in twee buurten in postcode 2018 in het district Antwerpen. De stad wil de inwoners uit deze buurten (vanaf een leeftijd van 6 jaar) laten testen. Inwoners krijgen een oproepingsbrief met een code waarmee ze zich gratis kunnen laten testen in het testdorp TestCovid op Spoor Oost. Het gaat om (delen van) volgende straten (zie ook bijgevoegd kaartje): 
Antoon van Dyckstraat (alle oneven nummers van de straat)
Belgiëlei (enkel het gedeelte van de straat dat binnen het gebied valt)
Brialmontlei (de volledige straat)
Charlottalei (de volledige straat)
Consciencestraat (enkel het gedeelte van de straat dat binnen het gebied valt)
Isabellalei (oneven nummers van het gedeelte van de straat dat binnen het gebied valt)
Jacob Jordaensstraat (enkel het gedeelte van de straat dat binnen het gebied valt)
Lamorinièrestraat (even nummers van het gedeelte van de straat dat binnen het gebied valt)
Lange Leemstraat (enkel het gedeelte van de straat dat binnen het gebied valt)
Mercatorstraat (even nummers van het gedeelte van de straat dat binnen het gebied valt)
Nerviërsstraat (de volledige straat)
Plantin en Moretuslei (even nummers van het gedeelte van de straat dat binnen het gebied valt)
Van Eycklei (even nummers van het gedeelte van de straat dat binnen het gebied valt)
De resultaten uit de testings moeten medische experts en de stedelijke veiligheidscel toelaten om de gezondheidssituatie beter in beeld te brengen en een doelgerichte aanpak uit te werken. 
 
“We testen preventief en op grote schaal in de wijken waar de besmettingsgraad momenteel helaas het hoogst ligt. Daardoor zullen we zicht krijgen op de impact van de nieuwe varianten op de gezondheidssituatie,” legt burgemeester Bart De Wever uit. “Het gaat over ongeveer 6.500 Antwerpenaren vanaf zes jaar. Met de resultaten van hun tests kunnen medische experts doelgericht aan de slag om onze gezondheid te beschermen. De nieuwe varianten leiden tot heel wat ongerustheid. Maar ons beleid moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke bevindingen. Zeker nu de vaccinatiecampagne in volle uitvoering is, moeten we het verloop van het virus nauwkeurig in beeld brengen om de druk op onze zorginstellingen onder controle te houden.”
 
Schepen en voorzitter van ZNA Fons Duchateau: “Het testdorp zal zich de volgende dagen aanpassen aan het aantal bezoekers. We maken ons sterk dat we een eventuele toevloed succesvol gaan kunnen opvangen zoals we in het recente verleden al hebben bewezen. Testing is van kapitaal belang om de situatie in de getroffen wijken te kunnen inschatten. Ook nu vaccinatie steeds dichterbij komt, moeten we waakzaam blijven. We zijn nog niet uit de gevarenzone. Gelukkig kunnen we blijven rekenen op de inzet van onze mensen.”
 
Mobiele tests in lagere scholen
 
In overleg met de scholen (en CLB’s) wordt bekeken om ook testings in de lagere scholen in de betrokken buurten te organiseren. Deze zouden dan begin volgende week kunnen uitgevoerd worden met mobiele teams van UZA. Zowel leerlingen als leerkrachten kunnen dan worden getest.