Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen waar bewoners asurnen van overledenen te water kunnen laten vanop de oever van een rivier. De stad voorziet vanaf eind november op de kaai achter het Loodswezen aan de Schelde in een infrastructuur voor de tewaterlating. Het blijft daarnaast ook mogelijk om van op een boot op de Schelde een biologisch afbreekbare asurne te water te laten. De site werd op dinsdag 21 november ingehuldigd door schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens en stadsdichter Maarten Inghels.
Een half ingesloten ingerichte locatie achter het Loodswezen
De plaats waar men de biologisch afbreekbare urnen veilig te water mag laten, situeert zich achter het Loodswezen. De locatie kwam na onderzoek als beste uit de bus door haar half ingesloten ligging. Daardoor kunnen nabestaanden in een intieme sfeer afscheid nemen van hun dierbaren. De site ligt bovendien naast het herdenkingsmonument voor gesneuvelde zeelieden, waardoor ze ook een symbolische betekenis heeft. Om de locatie veilig en toegankelijk te maken, legt stad Antwerpen een terras aan met hekwerk en zitbanken. Voor de verdere inkleding van de afscheidsceremonie zorgen een scheepsbel en een vlaggenmast waaraan bijvoorbeeld een verenigingsvlag kan gehesen worden. De stad voorziet voor het afscheidsmoment ook in een meerpaal op de locatie om de biologisch afbreekbare urne op te leggen. Belangrijk is wel dat er geen bloemstukken of souvenirs blijven liggen. Losse bloemen, bijvoorbeeld rozen, mogen wel mee in de Schelde geworpen worden, bloemstukken of plastic bloemen niet. Vandaag huldigde schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens de site in. “Het is een idyllische plek, met het geroezemoes van de stad achter ons en met zicht op de lichtjes van de Schelde. Het is de ideale plek waar de rivier het verhaal van de eeuwigheid vertelt. Op deze manier komen we tegemoet aan de wens van vele mensen”, aldus de schepen. Maarten Inghels, stadsdichter en bezieler van het sociale project ‘eenzame uitvaart’ bracht er zijn nieuwe gedicht ‘SCHELPEN, SCHOENEN, OREN’.
Een kantelsysteem voor de tewaterlating van op de kade(foto tekst)
De stad voorziet in een eenvoudig systeem waarmee de nabestaanden een biologisch afbreekbare urne in de Schelde kunnen kantelen. Ze leggen hiervoor de urne met de assen op een plaat bevestigd aan een stang. Door de stang te draaien, kantelt de urne vervolgens in het water. Als alternatief voor de klassieke urne, is het ook mogelijk gebruik te maken van een enveloppemodel, waarbij de assen in een composteerbare enveloppe te water wordt gelaten.
Reserveringsysteem
Om te vermijden dat meerdere families op hetzelfde uur aan de kade staan om een urne te water te laten, voorziet de stad in een reserveringstool. Het systeem houdt rekening met hoogtij en laagtij. Zo kan er enkel in de uren rond de hoogste stand van het water een afscheidsmoment doorgaan. Dit is om te voorkomen dat het water te laag staat en de urnen stuk zouden gaan door een te diepe val. Zowel begrafenisondernemers als burgers kunnen een reservatie maken. Een reservatie maken, kan via www.antwerpen.be/AfscheidAanDeSchelde.

SCHELPEN, SCHOENEN, OREN

Een evenbeeld, zei hij. Van jou, van mij, zei zij
Nog zoveel te zeggen hebben, zeiden wij
In een ceremonie van onderwaterstemmen
Ik kan blaffen naar het ebben van de zee
Gromde de hond. Maar het helpt niet, zei hij

Lege schoenen spoelen aan als schelpen
In de branding van een galmend trappenhuis
Hoor ik je fluisteren in de wortelende buizen
In een stortvloed van duizelende woorden
Oor tegen oor, zei zij, wanneer wij

Met schelpen naar jouw zwijgen luisteren

Foto’s Stad Antwerpen