Op de Grens van Vlaanderen en Nederland, Waasland en Hulst, groeit een Grenspark, dat onder meer 4700 hectare natuurgebied (inclusief Het Verdronken Land van Saeftinghe) en talloze belevenissen omvat. Eentje met een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden, een thuishaven voor talloze planten en dieren én een woon-werkgebied voor de mens. Acht partners uit België en Nederland sloegen de handen in elkaar om te bouwen aan een grensoverschrijdend park. Zij verzamelden mankracht, fondsen en een bijdrage van Europa van 1,4 miljoen euro om een project uit de grond te stampen waar mens én dier beter van worden. De steeds grotere aantrekkingskracht op vogels, is nu reeds bewezen. Op amper 8 maanden tijd werden in deze grensregio maar liefst 201 vogelsoorten gespot.
Projectcoördinator Pieter Jan Meire vertelt: “Nergens anders in Europa vind je een dergelijk gevarieerd landschap, met deze unieke mix van zout en zoet water. En dat vertaalt zich in de biodiversiteit, zoals nu nog maar eens bewezen is. Maar liefst 201 vogelsoorten bezochten deze fantastische regio, op amper 8 maanden tijd! Daar zijn bijzonder zeldzame exemplaren bij, zoals de zwarte ooievaar en de steltkluut. Maar ook passanten als het witgatje, dat hier krachten komt opdoen om zijn trektocht naar het Zuiden verder te zetten. Vanzelfsprekend mogen we dit succesverhaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven kennis te maken met dit uiterst rijke vogelgebied, gooit het infopunt op de Zoetenberm (6A te Beveren) voortaan de deuren in het weekend wagenwijd open om mensen welkom te heten in de streek. Dankzij een groep enthousiaste grensparkgidsen-in-spé kan je er elke zondag van 13u tot 16u langslopen voor een blik op de toekomst van de streek.
Ter ere van deze geslaagde grensparkchallenge neemt havenheld René Maes alle gegadigden zondag 27 augustus GRATIS mee op vogelsafari langs de highlights van het Hedwige-Prosperproject. Afspraak om 13u30 aan de infokeet. Vergeet je verrekijker niet!” De actie kadert in de Grensparkchallenge, een uitdaging die polst naar het enthousiasme in de streek om een Grenspark uit de grond te stampen. Met 3 geslaagde challenges, gaat het als een speer!
Projectcoördinator Pieter Jan Meire : “Deze grensregio is altijd in verandering en de consensus tussen de verschillende partijen was in het verleden vaak ver zoek. Maar échte verandering is pas mogelijk als iedereen erin gelooft. Daarom was maatschappelijke verankering een voorwaarde voor ons. Niet louter een meerwaarde. Bewoners die durven meedromen over hun toekomstige achtertuin, boeren die meedenken over win-win voor landbouw en natuur, bedrijven als gastheer voor een groeiend aantal bezoekers, … Kortom: believers en belevers. Dat was de premisse van bij het begin. Om te polsen naar de bereidheid in de streek lanceerden we de Grensparkchallenge: 10 uitdagingen, die enkel kunnen slagen door de handen in elkaar te slaan en samen de schouders te zetten onder dit ambitieuze project. Na amper 8 maand, zijn nu al 3 challenges geslaagd. En niet de minste! Landbouwers realiseerden meer dan 150.000m² nieuw leefgebied voor de bruine kiekendief, intussen 68 omwonenden engageerden zich om als ‘streekholder’ mee na te denken over de grensparkentiteit en nu staan dus meer dan 200 vogelwaarnemingen op de teller. Hopelijk zijn deze succesverhalen voorbodes voor de resterende challenges. Wij houden jullie op de hoogte!”
Op www.grensparkchallenge.eu vind je alle 201 vogelsoorten op een rijtje. Zin om zelf iets te doen? Ontdek de 7 resterende challenges, schrijf je in via de nieuwsbrief en de social mediakanalen en blijf je op de hoogte van de vorderingen!
Www.grensregio.eu