Nu de eerste piek van de epidemie in ons land achter de rug lijkt te zijn, maakt de Koning Boudewijnstichting een balans op van de initiatieven die werden genomen in antwoord op de COVID-19-crisis, in België, Europa en internationaal. Tussen maart en mei maakte de Stichting ongeveer 10 miljoen euro uit haar eigen middelen vrij voor noodsteun. Parallel werden giften ingezameld: 5 miljoen is toegezegd ter versterking van de eigen initiatieven van de Stichting en 15 miljoen voor initiatieven van derden, waarvan 10 miljoen euro voor ziekenhuizen. De komende maanden en op middellange termijn blijft de Stichting zich inzetten voor de maatschappelijke relance na de lockdown.

Solidariteit ondersteunen
Van bij het begin van de COVID-19-crisis kwamen veel organisaties in actie om de meest kwetsbare mensen bij te staan. De Koning Boudewijnstichting besliste meteen om die solidariteit te ondersteunen, en maakte financiële middelen vrij om hen te helpen aan de dringendste noden tegemoet te komen.

In België werd zo steun verdeeld naar ongeveer 1.100 actoren op het terrein, samen goed voor bijna 15 miljoen euro – waarvan zowat 10 miljoen vanuit het eigen vermogen van de Stichting. 5 miljoen daarvan ging naar 500 organisaties die mensen in armoede bijstaan, en 3 miljoen naar ruim 300 eerstelijnsorganisaties in welzijn en gezondheidszorg – elk van hen ontving een forfaitair bedrag van 5.000 of 10.000 euro. Met deze steun konden dringende behoeften worden opgevangen: voedselhulp, beschermingsmateriaal en desinfecterende middelen, technologie om werken en communiceren op afstand mogelijk te maken… Daarnaast werd bijna 900.000 euro aan steun gegeven aan 30 organisaties die de woonzorgcentra bijstaan om de uitdagingen door COVID-19 het hoofd te bieden.

In Afrika gaf de Stichting meer dan 200.000 euro aan projecten, vooral voor preventie en sensibilisering in Burundi en DR Congo. In Europa draagt ze bij aan de financiële noodsteun die het European Program for Integration and Migration (EPIM) geeft aan eerstelijnsorganisaties die vluchtelingen bijstaan, vooral op de Griekse eilanden, ten belope van 150.000 euro in totaal.

Vrijgevigheid vergemakkelijken
In deze crisisperiode wilden veel burgers en ondernemingen een bijdrage leveren, met een gift of door een (deel van) hun winst af te staan. De Stichting faciliteert die vrijgevigheid en filantropie, van het lokale tot het internationale niveau, ten gunste van ziekenhuizen en andere zorginstellingen, maar ook voor andere sectoren die hard getroffen zijn door de crisis, zoals de cultuursector.

Sinds het begin van de COVID-19-crisis werd bijna 20 miljoen euro ingezameld aan giften van particulieren, ondernemingen en andere organisaties, voor de eigen initiatieven van de Stichting en voor initiatieven van derden – bijna 10 miljoen hiervan is bestemd voor ziekenhuizen. Alles samen kwamen er zo ongeveer 40.000 giften binnen, waarvan 57 procent van particulieren. Verschillende organisaties en bedrijven mobiliseerden daarbij hun leden, klanten of medewerkers om samen een substantiële bijdrage te doen, zoals Test Aankoop, BNP Paribas Fortis, ING, Solvay, UCB of Elia.

Op internationaal niveau kregen KBFUS en KBFCanada veel vragen om grensoverschrijdend te kunnen schenken. Zij zamelden meer dan 8,6 miljoen euro in bij Amerikaanse en Canadese donoren, voor projecten in Europa (Italië, Spanje…) en in Afrika (DR Congo, Burundi…).

De Koning Boudewijnstichting dankt van ganser harte alle schenkers en de Nationale Loterij – haar partner sinds jaren – voor hun engagement, om samen de crisis door te komen en voor de heropstart erna. Klein of groot, elke gift draagt ertoe bij dat we samen het verschil maken.

Maatschappelijke relance
De Stichting kan nu opnieuw overstappen van noodsteun naar wat haar DNA uitmaakt: strategische acties op middellange en lange termijn, om structurele en duurzame veranderingen in de samenleving te stimuleren. Deze overgang wordt onder meer gemaakt met de inzet van het Fonds voor Solidaire Zorg, dat focust op de duurzaamheid van de zorg in ziekenhuizen en andere residentiële zorginstellingen in heel het land. Het Fonds lanceerde onlangs zijn eerste twee oproepen die zullen leiden tot een eerste ondersteuning van projecten in de komende maanden. En er volgen nog meer acties vanuit de verschillende programma’s van de Stichting, zoals bijvoorbeeld voor de digitalisering van het onderwijs en de strijd tegen energiearmoede.

Foto: www.kbs-frb.be