Na een korte aanwezigheid in mei en juni grazen er vanaf donderdag 5 augustus voor de rest van de zomer opnieuw schapen op het Schoonselhof. Sinds vorig jaar worden daar Kempische heideschapen ingezet om de grachtkanten te begrazen. Tijdens de zomermaanden zorgen de dieren zo voor een duurzaam en ecologisch beheer van de grachten en de bermen.
 
De uitgestrekte parkbegraafplaats Schoonselhof heeft ongeveer 8 kilometer aan grachtkanten. Het onderhoud ervan met machines is een tijdrovende en luidruchtige taak. Bovendien beschadigen de maaimachines soms de wortels of kruinen van de bomen in de lanen en verdichten ze de ondergrond.
 
Stootbegrazing
Vanaf 5 augustus begraast opnieuw een kudde van een honderdtal heideschapen de grachtkanten, wat het machinaal beheer overbodig maakt. Hiervoor maakt de herder gebruik van stootbegrazing. Daarbij bakent hij telkens een perceel rondom een gracht af met rasters, waarna de schapen de begroeiing kort en intensief begrazen. Wanneer de grachtkanten voldoende zijn afgegraasd, worden de rasters verplaatst en is een volgend perceel aan de beurt.
 
De timing van de begrazing is afhankelijk van het weer. Door de overvloedige regen schiet de vegetatie sneller op, waardoor de schapen dit jaar vaker worden ingezet.
 
Heel wat voordelen
Deze milieuvriendelijke begrazing levert heel wat voordelen op. Ze verhoogt de biodiversiteit en zorgt voor een gevarieerde kruidlaag langsheen de grachten. Uitheemse invasieve planten of struiken die de grachtkanten overwoekeren, worden teruggedrongen. Bovendien beschadigen de dieren de ondergrond niet, wat een ecologisch en duurzaam beheer mogelijk maakt.
 
Schepen Els Van Doesburg, bevoegd voor groen en stads- en buurtonderhoud: “Het Schoonselhof is een plaats waar heel wat mensen komen om te rouwen of te bezinnen en graag de stilte opzoeken. Onderhoudswerken met machines kunnen die rust soms verstoren. De begrazing met de schapen is een duurzame manier om de grachtkanten en de bermen ecologisch te beheren. De dieren lokken bovendien extra bezoekers die zo op een andere manier kennis maken met deze mooie en bijzondere parkbegraafplaats.”