Het cultureel stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt in 2018 hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap. Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen investeren 14,8 miljoen euro om de internationale reputatie van Peter Paul Rubens te versterken. Vandaag start de ticketverkoop van een ambitieus tentoonstellingsprogramma waarbij de historische barok in dialoog gaat met hedendaagse grootmeesters. Sluitstuk van het festival is het Rubens Experience Center dat in 2020 opent. Ondertussen is ook gestart met de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen, twee authentieke elementen van Rubens’ woning. Beide infrastructuurwerken luiden een nieuwe toekomst voor het Rubenshuis in.
Architecten Rubens Experience Center zijn gekend
Stad Antwerpen wil het Rubenshuis uitbreiden met een belevingscentrum waarbij de kunsthistorische waarde van het gebouw en de achterliggende tuin steeds behouden blijft. Via de procedure van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester ging de stad op zoek naar een geschikt architectenbureau om een visie te ontwikkelen voor de Rubenssite met een onthaal en belevingscentrum. Hierbij kwam ontwerpteam Robbrecht en Daem Architecten CVBA als winnaar uit de bus. Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen investeren samen 6 miljoen euro in het project. De opening van het nieuwe onthaal en belevingscentrum is gepland in de loop van 2020.
Schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens kijkt verwachtingsvol uit naar de nieuwe toekomst voor de Rubenssite: “De restauratie van het 400 jaar oude portiek & tuinpaviljoen was broodnodig. Toch worden niet enkel authentieke elementen gerestaureerd. Zo krijgt het Rubenshuis ook een nieuw onthaal en experience center. Uit de ontwerpwedstrijd is het architectenbureau Robbrecht & Daem als laureaat uit de bus gekomen. We waren gecharmeerd door hun visie die gebaseerd is op begrip, respect en bewondering voor Rubens en dat eer betuigt aan de site en de ruimtelijke principes die Rubens zelf in zijn huis en tuin verwerkte.”
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts: “Vlaanderen is de bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur. Toch zijn er al te weinig mensen in binnen- en buitenland die dat beseffen. Internationale promotie van een concept, zoals de Vlaamse meesters, is pas succesvol als het thema ook in Vlaanderen leeft. Het is dan ook een expliciet doel om de Vlamingen te enthousiasmeren voor onze Vlaamse meesters, in de ruime betekenis van het woord.”
Restauratie authentieke portiek en tuinpaviljoen Rubenshuis van start
In het Rubenshuis startte op 18 september 2017 de conservatie-restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen. De portiek en het tuinpaviljoen zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens, die sinds de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd werd, en vormen bovendien zeldzame sporen van de meester als architect. Deze 400 jaar oude elementen zijn opnieuw aan restauratie toe. Die heeft een zichtbare impact op de site, maar het museum blijft gedurende de werkzaamheden gewoon open. Méér nog, tijdens het festivaljaar Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert worden de werken opengesteld voor het publiek. De bezoekers zullen er ter plekke de restauratie kunnen volgen en beleven. Tegelijkertijd met de start van de restauratie lanceert het museum een oproep tot getuigen die iets kunnen vertellen over de reconstructie van het Rubenshuis van 1939 tot 1946.
Cultureel stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ – expoprogramma
Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. De ruggengraat van het stadsfestival is een reeks tentoonstellingen waarbij Rubens en de barok geconfronteerd worden met hedendaagse kunst(enaars). Het festival loopt van juni 2018 tot januari 2019.
Tickets voor al deze expo’s zijn verkrijgbaar via www.antwerpenbarok2018.be
De Meester komt thuis
Rubenshuis
Vanaf 1/6/2018
Curator: Ben van Beneden.
Met het oog op Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert wordt de collectie van het Rubenshuis verder verrijkt. Het Rubenshuis voert al langer een succesvol bruikleenbeleid. Denk maar aan Bowie’s Tintoretto of het Zelfportret van Anthony van Dyck. De komende maanden krijgen die gezelschap van nog een aantal meesterwerken. In de aanloop naar het festival worden de nieuwe aanwinsten bekendgemaakt. Toerisme Vlaanderen investeert mee in een duurzame toeristische ontsluiting van de nieuwe verwervingen tijdens het festival in 2018.
Baroque Book Design
Een verhaal over vriendschap en samenwerking
Museum Plantin-Moretus
28/9/2018 – 6/1/2019
Curator: dr. Dirk Imhof, dr. Goran Proot en dr. Geoffrey Brusatto
Het Museum Plantin-Moretus zet tijdens het barokfestival boekontwerpers en Peter Paul Rubens in het bijzonder op de voorgrond. Hoe evolueerde het boek in de barok? Waarom werkte een uitgever als Balthasar Moretus samen met vooraanstaande kunstenaars? En welke visie dragen hedendaagse vernieuwers in het boekenvak uit? De tentoonstelling in het Museum Plantin-Moretus ‘Baroque Book Design, Een verhaal over vriendschap en samenwerking’ toont de liefde voor het vak van de uitgever. Hoe hij kunstenaar, drukker en vormgever in het verleden en het heden motiveert tot de creatie van een topproduct.
Cokeryen – Photo Film Food. Tony Le Duc / Frans Snijders
Snijders&Rockoxhuis
28/9/2018 – 13/1/2019
Curator: Tony Le Duc
De barokke schilder Frans Snijders (Antwerpen, 1579 – 1657) is beroemd om zijn jachttaferelen, imposante markttaferelen en stillevens. Culinair fotograaf Tony Le Duc heeft met Frans Snijders een scherp oog voor aantrekkelijke composities gemeen. Hij tovert met kleur en verheft basisvoedsel tot kunst. Voor de expo ‘Cokeryen – Photo Film Food’ brengt hij werken van Snijders en zijn tijdgenoten samen en confronteert deze selectie met eigen werk. Bijzonder in de beleving is ook de plek, het woonhuis en atelier van Frans Snijders zelf, dat in 2018 zijn deuren opent voor het publiek.