De opgravingen van de stedelijke dienst archeologie in de binnentuin van het bouwblok omgeven door de Suikerrui, de Gildekamersstraat, de Zilversmidstraat en de Kaasstraat, blijven voor verrassende resultaten zorgen. Bij de afronding van het onderzoek werden nog interessante sporen uit de Gallo-Romeinse tijd aangetroffen.

Naast bakstenen structuren uit de 15de tot 19de eeuw en resten van houten gebouwen uit de 12de en 13de eeuw, stootten de archeologen op enkele kuilen en greppels uit de Gallo-Romeinse periode. De vondsten uit deze sporen omvatten onder meer scherven terra sigillata, een roodgebakken luxeaardewerk, en een zeldzaam fragment van een klein kommetje in helderblauw glas. Ook verfijnd metaalglanzend aardewerk werd aangetroffen. De aanwezigheid van deze luxegoederen wijst op intensieve handel op lange afstand, zowel met het Rijnland als met centraal Gallië (het huidige Frankrijk). De kuilen zijn vermoedelijk te dateren in de 3de eeuw na Christus. Eerder dit jaar zijn in de omgeving al Romeinse sporen opgegraven bij de restauratie van het stadhuis en bij de verbouwingswerken aan het Steen.

Nu de opgraving is afgerond gaat het onderzoek verder in het Felixatelier, waar de vondsten behandeld en de opgravingsresultaten uitgewerkt worden. De archeologische site is ondertussen vrijgegeven voor de bouw van een ondergrondse fietsenparking.

Foto: www.antwerpen.be / Lucid