Rob Proost van ijssalon Barijs uit Lichtaart is de nieuwe Belgisch Kampioen Gelato. Hij won maandag 19 november de titel met zijn ijs van frambozen, lychee en rozenwater tijdens de nationale finale van de Gelato Festival Challenge; een organisatie van Carpigiani Ambachtelijk Benelux. In 2020 trekt hij – samen met de kampioen van 2018 en de twee vice-kampioenen – naar het Europees kampioenschap in Italië om daar hopelijk voor België door te stoten naar het wereldkampioenschap een jaar later.

27 ijsbereiders streden maandag om de titel. De competitie – voor de derde keer in België georganiseerd door Carpigiani Ambachtelijk Benelux – vond plaats tijdens Horeca Expo in Gent. “We merken dat het ambacht van ijs maken in België veel meer leeft dan een paar jaar geleden”, vertelt de voorzitter van de jury, Bas Van Haaren. “De ervaring die ze hier in de resto-sector hebben en de enorme kennis van smaken vertaalt zich ook in de ijsbereidingen. Het niveau stijgt zienderogen. Al trappen velen in de val dat ze te geforceerd willen imponeren. Ze trachten veel te veel in één ijsje te steken. De winnaar won net door de eenvoud van zijn sorbet. De drie smaken kwamen prima uit, lagen in balans, zorgden voor frisheid zonder dat ze iets extra nodig hadden. Een prima uitvoering.”

Winnaar Rob Proost baat al 4 jaar ijssalon Barijs in Lichtaart uit. Ondanks zijn behoorlijke ervaring – daarvoor ging hij lange tijd aan de slag als patissier – was hij duidelijk verrast door de overwinning. “Heel de dag leek alles mis te lopen. Gisteravond nog was mijn ornament voor de afwerking stuk gegaan. Dus mijn verwachtingen lagen niet zo hoog. Vandaar mijn vreugde-uitbarsting toen ik mijn naam als winnaar hoorde afroepen. Als patissier was ik altijd al met ijs bezig. Er is een grote liefde voor dit product, dat dus wel degelijk veel verder reikt dan mokka en vanille. Voor mijn overwinningsijs haalde ik inspiratie bij een collega die een soortgelijk dessert in gebak had bedacht. Ik vertaalde dat in verschillende ijssmaken. En gelukkig heb ik geluisterd naar mijn vrouw. Zij zei me om voor de frambozen, lychee en rozenwater te gaan.”

1. Rob Proost, Barijs Lichtaart, frambozen-lychee-rozenwater
2. Wim Van Houcke, Gelati Van Houcke Bornem, espresso-zouten caramel
3. Ann Peeters, Bigaro Kortessem, banaan bacon ‘madness’

The Next Generation, -30
1. Jarrik Vermeylen, Rococo Gelateria Heverlee, spicy raspberry ‘Lambic’

Foto’s: Holy2