Vandaag zijn in Antwerpen, na een lange periode van online sessies, opnieuw fysieke Ringdagen van start gegaan. Op de eerste werd een laatste stand van zaken gegeven over de Scheldebrug. Nog tot en met 31 augustus kan iedereen de laatste plannen voor de Ringparken ontdekken en in gesprek kan gaan met de ontwerpteams. Elke dag strijken de Ringdagen neer op een andere locatie in de toekomstige parken. De Ringparken verbinden bestaande en nieuwe wijken aan beide kanten van de Antwerpse Ring en zorgen voor meer groen, schonere lucht, en minder lawaai.
 
De Ringdagen zijn ondertussen een vaste jaarlijkse traditie geworden. Het geeft de Antwerpenaar de kans om weer helemaal mee te zijn met de laatste stand van zaken over de toekomstige parken. De teams ontmoeten bewoners en gebruikers deze keer ‘in het echt’ op de terreinen van de toekomstige parken.
 
Bezoek elke dag een Ringpark
De Ringdagen startten vandaag op de Scheldekaaien met een laatste stand van zaken over de Scheldebrug. Op donderdag 26 augustus verhuizen ze naar Ringpark Groene Vesten. Hier kunnen bewoners en gebruikers het volledige landschapsontwerp ontdekken en samen met de ontwerpers mee nadenken over de verdere invulling van het nieuwe Pomppark Zuid. Dit nieuwe park is gelegen tussen de Desguinlei en de spoorweg en is het eerste deelproject voor Ringpark Groene Vesten, dat in uitvoering zal gaan in de loop van 2024.
 
Tussen 27 en 30 augustus strijken de Ringdagen neer in het noorden van de stad. Bijna een jaar geleden gingen de ontwerpteams aan de slag voor de Ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn. De teams zitten in de laatste rechte lijn naar hun finale voorontwerp voor deze parken.
 
Ringpark Zuid sluit op 31 augustus de Ringdagen af. Hier zijn de ontwerpers sinds begin dit jaar aan de slag. Ze leggen de laatste hand aan hun visie voor het volledige project.
 
Overzicht Ringdagen
Elke dag kunnen bewoners en gebruikers in ander Ringpark terecht. De Ringdagen zijn doorlopend te bezoeken: tijdens de week tussen 16 en 20 uur en in het weekend tussen 14 en 18 uur. Inschrijven is niet nodig. Hieronder een overzicht van de data en locaties van de Ringdagen:
 
·        Vrijdag 27 augustus – Ringpark Groenendaal, Park Distelhoek langs het Distelpad, 2170 Merksem
 
·        Zaterdag 28 augustus – Ringpark Noordkasteel, wandeldijk t.h.v. de Hogere Zeevaartschool, Noordkasteel-zuid, 2030 Antwerpen
 
·        Zondag 29 augustus – Ringpark Het Schijn, Pompstation het Schijn, t.h.v. Ten Eekhovelei 43, 2100 Antwerpen
 
·        Maandag 30 augustus – Ringpark Lobroekdok, IJzerlaankanaal t.h.v. de fietsersbrug, Denderstraat, 2060 Antwerpen
 
·        Dinsdag 31 augustus – Ringpark Zuid, Konijnenwei, t.h.v. Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
 
Aan de bezoekers van de Ringdagen wordt gevraagd om zich aan de geldende coronamaatregelen te houden: draag een mondmasker en hou voldoende afstand van de andere bezoekers. Alle Ringdagen gaan door in de openlucht, voorzie aangepaste kledij en schoeisel.
 
Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Ik ben blij dat we onze bewoners opnieuw kunnen uitnodigen naar de Ringdagen. Antwerpen maakt de volgende jaren een reuzensprong op het vlak van bereikbaarheid en levenskwaliteit. Dit is een enthousiasmerend verhaal dat we graag met zoveel mogelijk mensen delen.”
 
Ringplekken en fietstraject
Een ‘Ringplek’ is een ludieke zitbank om even halt te houden, de omgeving op te nemen en te ontdekken wat de toekomst brengt. In elk Ringpark en in de omgeving van de toekomstige Scheldebrug is zo’n Ringplek te vinden.
 
Op 19 september, tijdens Antwerpen Shift, kunnen bezoekers aan het evenement kiezen voor de uitdagende ‘tRing fietstraject’ van zo’n 32 kilometer. Deze fietstocht koppelt het sportieve aan het informatieve en geeft de deelnemers de kans om weer helemaal mee te zijn met de laatste stand van zaken over de toekomstige parken. Het volledige traject is terug te vinden op degroteverbinding.be/doe-mee en op antwerpenshift.be/fietsroute.
 
De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan zijn internationale reputatie als stad waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo wordt gezorgd voor een betere mobiliteit voor stad en haven, meer groen en schonere lucht, en worden bestaande en nieuwe wijken aan beide kanten van de Ring verbonden.
 
De afgelopen jaren hebben de Vlaamse overheid, de stad, de haven, de burgerbewegingen en Lantis samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering wordt zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk gezet.