De restauratie van het monumentale Schyvenorgel in de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal is bijna afgerond. 18.000 werkuren kropen al in het project. Nu wordt de laatste hand gelegd aan de 5.800 orgelpijpen van het uit 1891 daterende instrument.
De restauratie van het Schyvenorgel, dat dateert van eind negentiende eeuw, is het sluitstuk van de vijftig jaar durende renovatie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De werken gingen in september 2014 van start en zitten na 2,5 jaar en 18.000 werkuren op schema.
De orgelpijpen en -kast zijn ­teruggeplaatst. De laatste werken spelen zich in het orgel zelf af. De 5.800 orgelpijpen moeten namelijk één voor één geïntoneerd worden. De intonatie bepaalt de klank en het karakter van het orgel, een erg belangrijk onderdeel in het hele proces. Het is ook een erg tijdrovende job, want per orgelpijp is een halfuur nodig om het op punt te krijgen. “Ongeveer 40% van de orgelpijpen is ondertussen klaar”, vertelt Guido ­Schumacher van Orgelbau ­Schumacher. “Het orgel zal ook beter klinken dan ooit tevoren. We hebben tijdens de restauratie gemerkt dat de originele orgelpijpen niet allemaal afgewerkt waren. De bouw van het orgel heeft in de negentiende eeuw een jaar in beslag genomen en de maker heeft maar twee maanden de tijd gehad om de orgelpijpen te intoneren. Dat is veel te weinig. Nu nemen we wel de tijd om alles te doen zoals het hoort. We hebben ook een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo hebben we de orgelkast iets meer naar voren geschoven om de klank te verbeteren. De resultaten merken we nu al en liggen nog hoger dan onze verwachtingen. Het is kort door de bocht, maar voor de restauratie was de klank een soep. Nu kan je de smaak van elk ingrediënt nog beter proeven”, aldus Schumacher.
Kathedraalconcert
Gedeputeerde voor Erfgoed LukLemmens is erg trots. De provincie investeerde 1,5 miljoen euro – waarvan 1 miljoen Vlaamse subsidies – in de restauratie van het monumentale Schyvenorgel. “En binnenkort zal het orgel opnieuw te horen zijn tijdens het kathedraalconcert op 23 juni. Daar speelt meesterorganist Peter Van de Velde het jongste orgelconcerto van Robert Groslot (onder andere bekend van The Night of The Proms, red.). Meteen een prachtig moment om het orgel opnieuw te laten klinken.”
De uiteindelijke oplevering van het Schyvenorgel staat in het najaar van 2017 gepland. “Tijdens het concert zal het orgel nog niet helemaal afgewerkt zijn”, vertelt Schumacher. “Zo’n drie vierde van de orgelpijpen zullen dan klaar zijn en dat is meer dan genoeg om het orgelconcerto te brengen.”