In de media zijn de voorbije week paniekerige berichten verschenen over mogelijke neveneffecten als gevolg van de vernietiging (door de Raad van State) van het wijzigingsbesluit van 17 juni 2016, inmiddels zo’n tien dagen geleden. Vogelbescherming Vlaanderen roept op om zich niet te laten afleiden en bij de les te blijven: onze vereniging trok naar de Raad van State om het generieke verdelgingssysteem voor kraai, kauw, spreeuw, ekster, gaai en brandgans te laten vernietigen. De basis is dat de regeling in strijd was met de regels van de Europese Vogelrichtlijn uit 1979. Dát is waarover het ging en dat is ook wat we steeds hebben geargumenteerd in een zorgvuldig en doordachte conclusie. Uiteindelijk legde de Raad van State met zijn arrest de vinger precies op de wonde. Vogelbescherming Vlaanderen is dus wel degelijk opgetogen over het arrest van de Raad van State.

Een verzoek tot vernietiging bij de Raad van State is altijd een laatste redmiddel. Vooraleer de wijzigingen aan het Soortenbesluit van kracht werden, is er een lange procedure aan voorafgegaan. Onder andere was er een advies van de Vlaamse Minaraad waarin ook Vogelbescherming Vlaanderen reeds liet opnemen dat de regeling in strijd was met de bepalingen van de Vogelrichtlijn. Eerder hadden we het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) ook al gewaarschuwd voor een juridische clash. De minister (en het ANB) hadden hier echter geen oren naar en zwichtten onder de druk van de jacht- en landbouwlobby, wat natuurlijk zeer bedroevend is. De vernietiging van de (overigens zeer bescheiden) positieve effecten van het wijzigingsbesluit (de Raad van State vernietigde immers het hele besluit en niet enkel de door ons geviseerde bepalingen) is dus niet de schuld van Vogelbescherming Vlaanderen. Het huiswerk moet opnieuw worden gemaakt én grondig.

Het is trouwens bijzonder discutabel of de ‘oude regeling’ van 2009 (het Soortenbesluit van 15 mei) zomaar herleeft. Dit is juridisch op zijn minst erg onduidelijk. Deze regeling was immers ook al in strijd met de Vogelrichtlijn. We kijken daarom erg uit naar de hersteloefening van minister Schauvliege. Dit is een kans om zich – voor wat betreft bestrijding van beschermde soorten – in regel te stellen met het kader van de Europese regelgeving. Men zal sowieso verplicht zijn rekening te houden met de recente uitspraak van de Raad van State: een simpele melding aan het ANB om kraaien, kauwen, spreeuwen, eksters, gaaien en/of brandganzen te mogen bestrijden, zal onvoldoende zijn. Het zal moeten gaan om een aanvraag die zorgvuldig afgetoetst wordt door de beoordelende overheid (ANB) met een duidelijke, gemotiveerde ja of nee, zoals het hoort wanneer men beschermde vogels op grote schaal wil doden.

Foto’s: www.vogelbescherming.be