Beweging.net gaat samen met buurtbewoners en andere verenigingen de grauwe versteende koer van het Gildenhuis in Merksem omvormen tot een klimaatbestendige, semipublieke buurttuin, voor de huidige en toekomstig gebruikers.
De buurttuin wordt een ‘coolspot’, een plek waar omwonenden verkoeling kunnen vinden op hittedagen, door de aanplant van bomen en een biowand. Regenwater wordt opgevangen in een regenton voor hergebruik. De aanleg van een infiltratiekrat, -goot en een verdiept plantsoen (‘spons’) zorgen ervoor dat alle regenwater dat op het dak, het terras en de tuin valt, ter plaatse in de bodem kan infiltreren. Dit ontlast de rioleringen en zorgt voor de nodige aanvullingen van het grondwaterpeil.
Nog gunstig als maatregel tegen de klimaatverandering, is de lokale voedselproductie via de moestuin. Zitbanken, speelelementen en een petanque-baan zullen de sociale cohesie bevorderen. Het plantsoen wordt beplant met een grote variatie aan inheemse planten, met aandacht voor biodiversiteit. Dankzij dit project van de buurttuin leren burgers, verenigingen en overheden tot slot hoe ze moeten omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Jonge tuin –en landschapsarchitecten zien hoe ze klimaatbestendige maatregelen (infiltratie, waterberging, verkoeling, hergebruik van regenwater…) in hun ontwerpen kunnen verwerken. Het project inspireert ook bezoekers om zelf in en rondom hun woning, buurt of project om te gaan met klimaatadaptatie.
Foto: Van droom naar werkelijkheid: deze grauwe plek wordt weldra een groene coolspot in Antwerpen / Provincie Antwerpen