Ook in ons land leven duizenden vrouwen met de gevolgen van een genitale verminking, bron van trauma, laag zelfvertrouwen, isolement en andere problemen. De vzw GAMS helpt deze slachtoffers met hun verwerking, en ontvangt voor die inzet de Prijs Jeanne Van Quickenborne. Deze prijs, van het gelijknamige Fonds, beloont projecten die het mentale welzijn van bijzonder kwetsbare personen willen verbeteren.

De Prijs Jeanne Van Quickenborne werd vandaag, 20 juni 2018, uitgereikt aan GAMS tijdens een evenement naar aanleiding van de Werelddag voor Vluchtelingen. Mevr. Khadidiatou Diallo, oprichtster en voorzitster van GAMS en mevr. Fabienne Richard, algemeen directeur, ontvingen hem uit handen van mevr. Françoise Pissart, directrice bij de Koning Boudewijnstichting die het Fonds J. Van Quickenborne beheert. Aan de Prijs is een steunbedrag van 10.000 euro verbonden.

Jaarlijks wordt een laureaat gekozen uit de projecten die via één van de oproepen van de Koning Boudewijnstichting steun ontvingen. Daarbij komen projecten in aanmerking van sociale hulpverlening of armoedebestrijding die vooral aandacht hebben voor het versterken van het mentale welzijn. Bovendien moet de laureaat de vinger leggen op een maatschappelijke wonde en een voorbeeldwaarde hebben voor anderen.

De jury waardeert het project van de vzw GAMS (Groupe d’Abolition des Mutilations Sexuelles féminines) in Brussel en andere steden, een project van digital storytelling, precies omdat het traumaverwerking koppelt aan versterken van de vaardigheden. Via verschillende workshops leren de vrouwen om te gaan met een computer en internettoepassingen – wat door hun precaire levenssituatie niet vanzelfsprekend is – en met eenvoudige montageprogramma’s. Met deze tools maken ze een korte video over hun persoonlijke verhaal, wat hen een kans geeft het ondergane geweld te overstijgen en de stilte te doorbreken. Wie wil, kan de video delen met anderen en hem gebruiken voor bewustmaking, waardoor het slachtoffer een actor van verandering wordt.

“‘Deze vrouwen zijn heldinnen’, is wat in me opkwam toen ik de video’s zag van de eerste workshop storytelling. Na al het geweld dat ze hebben ondergaan in hun land van herkomst en op hun migratietraject, staan ze nu rechtop voor ons, met dromen van een beter leven”, zegt Fabienne Richard, algemeen directeur van GAMS België.

De Prijs Jeanne Van Quickenborne wordt voor de 14de keer toegewezen. In voorgaande jaren waren RED Laboratoire Pédagogique (2017), de vzw Musique Espérance Belgique Francophone (2016), de vzw Mentor Escale (2015) en het ToekomstAtelierdel’Avenir (2014) de laureaten.

Foto: Koning Boudewijnstichting