Met trots kunnen we aankondigen dat de coördinator en bezieler van De Roma de Ultima 2017 voor Cultureel ondernemerschap in ontvangst mocht nemen van minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel, Sven Gatz.

De Ultimas (de Vlaamse Cultuurprijzen) werden vanavond, 27 februari uitgereikt tijdens een spetterend cultuurfeest in de Arenbergschouwburg. Dit feest is een terugblik op de talrijke inspanningen en prestaties van de culturele sector het afgelopen jaar. Met de cultuurprijzen eert minister Gatz de twaalf laureaten uit verschillende disciplines met een opmerkelijke erkenning. De laureaten ontvangen een geldbedrag, een foto- en videoreportage en het bronzen kunstwerk van Philip Aguirre, La Ultima Isla ontvangen.

Paul Schyvens is sinds jaar en dag actief in het culturele veld en is een echt merk in Vlaanderen. Hij is initiatiefnemer, bezieler en coördinator van de Roma in Antwerpen. De Roma is echter maar een van de vele initiatieven waaronder Paul Schyvens met hart en ziel zijn schouders heeft gezet. Dankzij Paul Schyvens werden Sfinks, de Verenigde Werkhuizen Thassos en Rataplan opgericht. Zijn steun en engagement hebben het gezelschap Blauwe Maandag Compagnie en de carrières van De Roovers, Jan Decleir en wijlen Julien Schoenaerts in de juiste richting geduwd.
Paul Schyvens is in de Roma – nog tot 2018 – niet alleen coördinator, je vindt hem evengoed aan de ticketbalie, achter de bar en in de zaal. Hij poetst en kookt mee, hij is de grootste vrijwilliger op de vloer. Hij is behalve de denker, ook de doener. Wil je een vrijkaart? Trek dan een vrijwilligers-T-shirt aan en steek je handen uit de mouwen.
De jury looft Paul Schyvens voor zijn hands-on mentaliteit en zijn bescheidenheid, maar ook voor de koppigheid waarmee hij tegen alle regels van het strategische management in zijn intuïtie volgt. Hij durft het risico te nemen om zijn en andermans dromen waar te maken. De jury is ook onder de indruk van Paul Schyvens grote hart voor mensen. Het draagvlak dat hij steeds opnieuw weet te creëren verraadt zijn ondernemingszin en ondernemerschap. Hij weet een grote groep vrijwilligers dag in dag uit te motiveren om zich in te zetten voor de Roma. Hij heeft op een unieke manier van de Roma een love brand gemaakt in Antwerpen en ver daarbuiten.
Paul Schyvens verdient deze Ultima niet alleen voor het pad dat hij heeft afgelegd in zijn lange carrière, maar ook en vooral voor een nieuwe droom. Als een volleerde serial offender heeft hij zijn oog mee laten vallen op een nieuw project: de recent bij toeval ontdekte buurtbioscoop Cinema National in de Seefhoek. Hij stelt zijn rijke ervaring ter beschikking van de ploeg die Ciné National nieuw leven wil inblazen en er een succesvolle culturele ontmoetingsplek van wil maken. Paul Schyvens is een schoolvoorbeeld van dwars cultureel ondernemerschap. Altijd onvoorspelbaar en vaak een notoire ‘ambetanterik’, maar laten dat nu net de eigenschappen zijn zijn drive en overtuigingskracht hors catégorie maken.
Foto: De Roma