Tweesterrenchef en njam!-chef Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus in Knokke-Heist bereidt op een zomerse dag graag deze overheerlijke pastasalade met venkel en vongole! Hij deelt dit njam!-recept met Culinaire Ambiance. © foto: Roos Mestdagh.

INGREDIËNTEN VOOR 4 personen

300 g
pasta
1 kg
grof zeezout
1
eiwit
1
venkel
500 g
vongole
1 teentje
look
250 ml
witte wijn
0,5
citroen
enkele blaadjes
basilicum

parmezaanse kaas

olijfolie

peper
snuifje
zout

BEREIDING

Kook de pasta op voorhand beetgaar en laat even afkoelen. 
Meng het grof zout en het eiwit in een grote kom. Neem een grote vuurvaste schaal en bedek de bodem met een laagje zout, leg de venkel erop en bedek deze volledig met het zout. Plaats de schaal op de barbecue en laat gedurende 30 min garen. 
Doe de schelpjes in een vuurvaste schaal, voeg de look en de lente-ui toe en bevochtig met witte wijn en een scheutje olijfolie. Kruid het geheel royaal met peper en een beetje zout. Bedek de schotel met een laagje aluminiumfolie en plaats deze op de barbecue tot de schelpjes mooi open zijn. 
Haal de venkel uit de zoutkorst en snijd deze fijn. Doe de venkel in een grote schaal, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Voeg nu de pasta, het citroensap, de basilicum, en de vongole met jus toe. Meng goed onder mekaar en werk af met fijngeraspte Parmezaanse kaas.

Foto: www.ambiance.be