Het paasweekend is voorbij en je hele keuken ligt volgestapeld met chocolade-eitjes die de paashaas bracht. Die stapel opeten is één ding, maar teveel is teveel. Toch wil niemand dat er ook maar een grammetje chocolade in de vuilnisbak terecht komt. Dat zwarte goud moet verwerkt worden en daar helpen we je graag een handje bij.
De chocolade blijft na de zonnige paasperiode weer in grote (of kleine, jij snoepkont!) aantallen op het aanrecht liggen. We zouden een heuse zonde begaan door ze weg te gooien in de vuilnisbak. Liever zondigen door de keuken in te kruipen en al dat zwarte goud versmelten, toch? Ontdek hier hoe je met restjes chocolade de lekkerste sugar rush aanwakkert.

Chocolate chip pancakes
Pannenkoeken zijn altijd een schot in de roos. De Amerikaanse variant is schattiger en kan je zo hoog stapelen als je maar wil. Een toren van pancakes in combinatie met stukjes chocolade in én er bovenop, zo creëer je nu eenmaal het perfecte vieruurtje.
Ingrediënten
230 g bloem
16 g bakpoeder
1 tl baking soda
snufje zout
1 tl suiker
2 eieren
30 g gesmolten ongezouten roomboter
300 ml melk
100 g pure chocolade in kleine stukjes
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een kom en mix deze met een garde goed door elkaar. Meng tot je een mooi glad beslag bekomt. Je kan een ijsschep gebruiken om mooie gelijke pancakes te vormen.
Smelt dan wat boter in een pan en schep er het beslag in. Wanneer de bovenkant van de pancake belletjes begint te vertonen en wat uitdroogt, kan je hem omdraaien. Bak de andere kant van je pancake net zo mooi goudbruin.
Stapel een aantal pancakes op elkaar en verkruimel nog wat extra chocolade on top voor de finishing touch.

Chocolade lepels 
Chocolademelk is altijd een winner, maar smaakt altijd dat tikkeltje beter met zelf gesmolten chocolade. Maak je eigen chocoladelepels en kruip na een lange dag de zetel in met een kopje warme melk. Het enige dat je nog moet doen, is roeren.
Ingrediënten 
vorm om chocoladeblokjes te maken
chocolade, kleur naar keuze
houten lepels of leuke rietjes
Bereiding
Smelt de chocolade au bain marie. Melkchocolade, witte of zwarte – de keuze ligt bij jou. Combineren kan ook, laat je vooral volledig gaan. Eens de chocolade gesmolten is, kan je de vormpjes opvullen. Je kan hier kiezen voor een brownie- of ijsblokjesvorm. Laat de gesmolten chocolade een klein beetje afkoelen zodat de stokjes niet omvallen. Ga voor houten lepeltjes of leuke kleurrijke rietjes. Zet de vormpjes in de koelkast of vriezer tot ze hard zijn.
Zet je comfortabel met een lekkere grote kop warme melk, dompel je lepel onder en roeren maar!

Granola met chocoladestukjes
Een kommetje yoghurt met wat granola als ontbijt geeft je meteen de kickstart die je nodig hebt. Gun jezelf een extra gelukje door wat restjes chocolade te mengen onder je granola. Zo ben je meteen healthy and happy.
Ingrediënten
250 g havervlokken
30 g gepofte spelt
45 g pompoenpitten
50 g kokosschilfers, geroosterd
50 g amandelschaafsel
15 g rood fruit, bevroren
3 el agavesiroop
3 el kokosolie, gesmolten
chocolade
Bereiding
Verhit de oven voor op 160 °C en doe de havervlokken, kokosschilfers, amandelschaafsel en gepofte spelt in een mengkom. Smelt de kokosolie in een steelpannetje op een laag vuurtje tot het begint te smelten. Meng dan de kokosolie met de ahornsiroop en giet het mengsel over de havermix en roer goed door, tot alle ingrediënten gecoat zijn.
Verdeel het mengsel gelijk over een grote bakplaat en bak 10 min af in de voorverwarmde oven. Na 10 min roer je eens goed door het mengsel. Bak nog eens 5 á 10 min. Let hier goed op de kleur, want de granola kan snel aanbakken.
Haal de granola uit de oven en laat volledig afkoelen. Dit kan een paar uur duren. Is je granola helemaal afgekoeld? Hak dan de chocolade in kleine stukjes en voeg dit toe aan je granolamengsel. Ook het gedroogde fruit kan je nu toevoegen. 

Browniekoekje met hart van witte chocolade
Een brownie bakken doen we allemaal wel eens. Het mag daarom best eens wat specialer dan dat. Dit browniekoekje is een perfecte upgrade. Een smeuïg koekje met binnenin witte chocolade. Hier gaat je hart vast sneller van slaan, en dat komt niet alleen door de suiker.
Ingrediënten
220 g bloem
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl zout
80 ml plantaardige olie
55 g gesmolten boter
100 g suiker
60 g cacaopoeder
1 ei
2 tl vanille-extract
70 g witte chocolade
3 el poedersuiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het bakpoeder en het zout onder de bloem. In een andere kom klop je de olie met de gesmolten boter, de suiker, het cacaopoeder en het vanille-extract tot een glad mengsel. Spatel daarna het bloemmengsel onder het beslag.
Rol kleine balletjes met een diameter van 5 cm van het deeg en duw 2 blokjes witte chocolade in elk balletje en kneed het deeg errond. Leg de balletjes op de bakplaat en plaats ze 10 min in de voorverwarmde oven. Om de koekjes af te werken bestrooi je ze met poedersuiker.

Tekst: Alizee Delbrouck

Foto: www.ambiance.be