De oudste saxofoon die nog bewaard is, een instrument met bijzondere historische waarde zal vanaf oktober 2020 te bewonderen zijn als pronkstuk van de bestaande Sax-collectie. Aandachtige bezoekers konden het instrument al eens bewonderen tijdens de expo ter gelegenheid van de 200e verjaardag van Sax in 2014.

‘Saxophone baryton en mi b breveté, Adolphe Sax à Paris’, zo staat in het instrument gegraveerd. En het nummer 2686. Het instrument dat de Koning Boudewijnstichting kon aankopen, is met deze aanwijzingen gemakkelijk te plaatsen: het is een van de oudste saxofoons, recht uit het atelier van zijn bedenker Adolphe Sax. Het is zelfs het oudste in de ‘List of Adolphe Sax Instruments’ van de universiteit van Edinburgh, die algemeen wordt aanvaard als de meest betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde lijst van bewaarde instrumenten.

Het instrument dateert van 1846, het jaar waarin Adophe Sax een brevet vroeg en kreeg voor zijn saxofoon. Op de ontwerptekeningen bij die patentaanvraag zijn overigens enkel de baritonsax in mi bemol en de bassaxofoon in ut helemaal in detail uitgewerkt – de andere types zijn louter geschetst.

Adolphe Sax begon zijn carrière als instrumentenbouwer met klarinetten, in het atelier van zijn vader in Brussel, waarheen het gezin was verhuisd vanuit Dinant, kort na de geboorte van Adolphe. Al snel begon Adolphe de klarinet te vernieuwen, wat leidde tot zijn eerste patent. Hij verwierf snel een reputatie als instrumentenbouwer en vestigde zich in Parijs, waar hij in 1843 een firma onder zijn naam oprichtte die hout- en koperinstrumenten maakte. Voortbouwend op de verbeterde klarinet ontstonden de saxhoorn en vervolgens de saxofoon.

Foto: www.mim.be