De belangrijkste onderscheiding voor hedendaagse kunst in België sinds 1950 gaat dit jaar naar Otobong Nkanga. Ze wist de internationale jury te overtuigen met haar delicaat werk rond transformatieprocessen, een reflectie op de veranderingen die de maatschappij doormaakt. Naast de BelgianArtPrize in Brussel is het werk van Otobong Nkanga momenteel ook te zien tijdens Contour in Mechelen en Documenta 15 in Kassel en Athene.

Maarten Vanden Eynde kreeg de meeste stemmen van het publiek en wint daarmee de ING Public Prize.
Tijdens de officiële prijsuitreiking op 19 april in het Paleis voor Schone Kunsten werd Otobong Nkangabekendgemaakt als de winnaar van de BelgianArtPrize 2017. De tweejaarlijkse prijs wil een toonaangevende mid-career kunstenaar uit België aanmoedigen in de uitbouw van diens internationale artistieke carrière. De prijs ligt daarbij in de lijn van andere Europese prijzen als de Turner Prize in het Verenigd Koninkrijk, de Prix Marcel Duchamp in Frankrijk en de Prix de Rome in Nederland.

De winnaar werd gekozen uit de vier finalisten (Edith Dekyndt, Simona Denicolai & Ivo Provoost, Otobong Nkanga en Maarten Vanden Eynde), geselecteerd door een internationale jury: Beatrix Ruf (directrice van het Stedelijk Museum Amsterdam), Hans Ulrich Obrist (artistiek directeur van de Serpentine Galleries in Londen) en Dieter Roelstraete (cocurator van Documenta 14), Mimi Dusselier (kunstverzamelaar en al 30 jaar begaan met de beeldende kunsten) en Estelle Francès Lasserre (directrice Fondation d’Entreprise Francès).

De internationale jury besloot om de BelgianArtPrize 2017 aan Otobong Nkanga toe te kennen. Als kunstenaar is Nkanga gevoelig aan de sociale en topografische veranderingen in haar omgeving. Ze observeert de inherente complexiteit ervan en belicht bronnen en grondstoffen, en hoe hun potentiele waarde afhangt van regionale en culturele parameters. De jury oordeelde dat Otobong Nkanga met haar installaties een vitale bijdrage levert aan het artistieke discours en de internationale kunstscene. De jury loofde ook de toewijding van de vier kunstenaars en de kwaliteit van hun uiteenlopende artistieke praktijk. De finalisten wisten zowel lokale als internationale cultuurgeschiedenissen te vertalen in sterke werken die getuigen van hun sociale en politieke betrokkenheid. Het poëtische en enigmatische karakter van elk kunstwerk reflecteert over de complexiteit en uitdagingen van de hedendaagse maatschappij. Aan de BelgianArtPrize is een bedrag van € 25.000 gekoppeld, ter beschikking gesteld door Roland Gillion Crowet, voorzitter van de vzw Jonge Belgische Schilderkunst-Contemporary Art.
Otobong Nkanga (1974, Kano, Nigeria) woont in Antwerpen. Otobong Nkanga’s multidisciplinaire praktijk omvat tekenen, fotografie, installatiekunst, video en performances en focust op de onderlinge verbanden tussen omgeving, architectuur en geschiedenis. Bezorgdheden over land, natuurlijke grondstoffen en architectuur, de waarde die ermee verbonden is en de dynamische staat van de herinnering worden in haar kunst met elkaar vervlochten. Deze overwegend politieke onderwerpen zijn opgenomen in poëtische combinaties van autobiografische en collectieve verhalen, herinneringen en concepten.
www.otobongnkanga.com