Het Antwerpse operagebouw en residentie Wagner krijgen een uitlichting op maat. Stad Antwerpen koos een lichtontwerper om dat lichtplan uit te tekenen. Het stedelijke Lichtplan dient daarbij als leidraad. De verlichting moet in de eerste plaats het recent gerenoveerde operagebouw en de omgeving in de kijker zetten.
 
De stad grijpt de recente heraanleg van het Operaplein en de Rooseveltplaats aan om een aantal historische gebouwen volgens de principes van haar Lichtplan uit te lichten. Het recent gerenoveerde operagebouw en de aanpalende residentie Wagner vormen de nieuwe scène waarop een lichtplanontwerper zich kan uitleven.
 
Schepen voor openbaar domein Claude Marinower: “Het uitlichten van de markante gebouwen in onze stad gaat een groot verschil maken in onze aantrekkelijkheid. In 2022 zullen verschillende van die mooie gebouwen prachtig aangestraald worden, denken we hierbij aan Antwerpen-Centraal, de inkom van de ZOO, Het Steen en nu dus ook het operagebouw. Een ‘lichtwandeling’ lijkt me na realisatie zeker op zijn plaats zodat we het resultaat kunnen bewonderen.”
 
Sobere basis en afstemming op evenementen
Negen ontwerpers dienden een voorstel tot lichtplan in. De jury kende de meeste punten toe aan Radiance35.
 
Zij stellen een sober gebruik van licht voor de basisaanstraling voor. Dat geeft de ruimte om volop in te zetten op een aantal subtiele details, en creëert tegelijkertijd de mogelijkheid om voor een andere invulling te kiezen aan de ingang van het gebouw. Opera Ballet Vlaanderen zal dat licht kunnen afstemmen op de evenementen en zo de interactie met het plein aangaan. De bezoeker krijgt een warm welkom en de toevallige passant ontdekt regelmatig iets nieuws.
 
Energiebewust verlichten
Uiteraard zal voor het aanstralen van het gebouw energiebewuste en duurzame verlichting gebruikt worden. Sinds enkele jaren zet de stad daarvoor 100 % ledverlichting in. Ook in de recente lichtplannen voor Het Steen en het station Antwerpen-Centraal is die keuze gemaakt.
 
Het lichtplan voor het operagebouw koppelt de principes van het stedelijke Lichtplan aan nieuwe inzichten op het vlak van publieke verlichting. Na het uitvoeren van het ontwerp zal het historische pand, als aantrekkingspool op het Operaplein, nog beter tot zijn recht komen.
 
Het ontwerpbureau werkt dit najaar zijn voorontwerp uit. In het voorjaar van 2022 volgt het definitieve ontwerp. De werken aan de verlichting zelf zijn voorzien in 2022 en 2023.
 
Lichtplan stad Antwerpen
De stad Antwerpen keurde in 2012 het algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het plan is gebaseerd op 3 lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het operagebouw valt hieronder. Meer informatie over het Lichtplan staat op www.antwerpenmorgen.be.