Vrijdag 24 november opent Kortfilmfestival Leuven zijn 29e editie, en hoe! Op het programma staan maar liefst drie wereldpremières en een Belgische première. Ook schotelen we graag een voorproefje voor van ons land in focus, Oostenrijk.

Vier premières van vier niet te missen kortfilms, en een sterk staaltje Oostenrijks vakwerk. Opgeteld betekent dat: een openingsavond om u tegen te zeggen.

Pedro gaat over een buschauffeur die na een tijd in de gevangenis zijn oude job weer opneemt. Een lange rit door de bergen met een bus vol passagiers blijkt echter een uitdaging. Aline Boyen – die momenteel werkt aan haar eerste langspeler – is een habitué op het festival. Ze stelt er voor de derde keer een kortfilm voor. In 2017 won ze de Humo Award met haar afstudeerfilmHotel Mama. In 2020 presenteerde ze FKTF (French Kissing Tooth Fairy).

Thomas Huyghe is niet alleen bekend van De Ideale Wereld of Het Leven.doc. Hij maakt ook ijzersterke animatiefilms, getuige Het Lijden van de Jonge Wagner dat in 2013 de festivalrevue al passeerde. Dit jaar presenteert hij De Eerste Twaalf Minuten van een Reis naar het Zuiden. Trekvogels vertrekken op hun jaarlijkse retraite, en wij mogen meereizen.

Hardly Working kadert in de focus op Oostenrijk van dit jaar. Robin Klengel en Leonhard Müllner, die de film regisseerden met Susanna Flock en Michael Stumpf, laten in deze film NPC’s aan het woord, ofte non-playable characters. Wat schuilt er achter de digitale figuranten van videogames? Het duo stond in 2019 en 2020 al op Kortfilmfestival Leuven. Met Operation Jane Walk gingen ze ook aan de slag met elementen uit videogames.

Ada Güvenir won op het festival in 2020 de VAF Wildcard voor Animatie voor Would You Please?. Gesteund door die wildcard kwam As If It Could tot stand, een semi-autobiografisch verhaal over grenzen en integratie, in Ada’s eigen bijzondere stijl. In de film gaat Olive op zoek naar nieuwe grond om haar plant te laten wortelen.

Résumé d’un divorce sluit de avond af met een lichtelijk absurd verhaal over een broer en een zus die op een dag besluiten te scheiden. Peter Ghesquiere maakt al twintig jaar steengoede kortfilms. Met zijn eerste Schijn van de maan schopte hij het tot in Cannes en ook Kortfilmfestival Leuven zette hij al meermaals op zijn kop. In 2016 charmeerde hij publiek en Humo-fans met Downside Up en in 2006 rijfde Zondvloed de Publieksprijs binnen

Kortfilmfestival Leuven 2023

www.kortfilmfestival.be

LOCATIE
STUK
Naamsestraat 96
3000 Leuven