“Elke tijd laat zijn sporen, verhalen en stadslegenden na”, zegt jeugdauteur Stefan Boonen. Vlaanderen is gezegend met een groot aantal prachtige kunststeden, iets waar Amerikanen terecht jaloers op zijn. In Kortrijk, in het zuiden van West-Vlaanderen, verzoenen ze erfgoed met nieuwe stadsimpulsen. De stad is de bakermat geworden van creatievelingen die haar een nieuwe ziel geven.
Kortrijk mag zich sinds kort lid noemen van het Unesco Creative Cities Network. Dit is een wereldwijd netwerk van 180 steden die creativiteit gebruiken als hefboom voor duurzame ontwikkeling. In het domein design is Kortrijk de eerste stad in België die tot het netwerk toetreedt. Het bruist in Kortrijk, zoveel is zeker. Sinds enkele jaren is er in en rond de Groeningestad een ongekende vernieuwingsbeweging aan de gang. Denk maar aan het Buda-eiland waar het bruist van de creativiteit. Tegelijk is er ook aandacht voor stilteplekjes, groenzones midden het centrum. Kortrijk blijft zijn verleden als vlasverwerkende stad koesteren met een museum als Texture.
Stadswandeling verzoent vroeger en nu
De verlaging van de Leieboorden aan de Broeltorens in Kortrijk creëert een heel nieuwe atmosfeer in de stad. Met Buda Beach en straks ook Kortrijk Weide zorgt de Guldensporenstad voor stille ruimtes waar het heerlijk toeven is. De met klinknagels bewegwijzerde wandeling ‘Metamorfose van de stad’ verzoent het historische en moderne karakter van de Leiestad. Je wandelt van het prachtig gerestaureerde begijnhof over de Collegebrug, een echte eyecatcher, tot het hippe Buda-eiland en het winkelcentrum K. De wandeling start aan de dienst Toerisme in het Begijnhofpark aan de Houtmarkt.
Speels kunstenfestival
De wandeling doet ook gedurfde stadsontwikkelingsprojecten aan waarvoor internationaal bekende architecten en designers als Secchi en Wirtz werden aangetrokken. Deze zomer krijgt de wandeling nog een extra cachet, want dan vindt in de binnenstad het speelse kunstenfestival Play plaats. Op meer dan veertig binnen- en buitenlocaties worden speelse hedendaagse kunstwerken opgesteld. Ze blijven er staan tot 11 november 2018.

Foto & video: Vlaanderen Vakantieland