Volgende week, op dinsdagavond 19 maart, vindt naar jaarlijkse traditie de grootste historische activiteit van Vlaanderen en Brussel plaats: De Nacht van de Geschiedenis. Voor het 17de jaar op rij komen geschiedenisliefhebbers bijeen om samen geschiedenis te beleven rond het thema meesterschap. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod. Hieronder alvast een greep uit het aanbod van de vele topactiviteiten, per provincie.

In Antwerpen geeft theemeester Staf Daems bij Davidsfonds Hulshout een demonstratie met uitleg bij het unieke Japanse gebruik van de theeceremonie, een kunst die hij al ruim dertig jaar beoefent. Davidsfonds Laakdal nodigt instrumentenbouwers Werner Alix en Fries Lefevere uit om te laten horen hoe muziek in de Kempen klonk in de tijd van onze (over)grootouders. Ze bespreken en bespelen oude volksinstrumenten terwijl de deelnemers genieten van een breugeliaanse maaltijd. Davidsfonds Wijnegem en Wommelgem krijgen toelichting van Tine Meganck bij De Volkstelling te Bethlehem (1566) van Pieter Bruegel de Oude, een van de topstukken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.
In Limburg opent de Abdijsite Herkenrode in samenwerking met Davidsfonds Hasselt-Kermt-Stevoort haar deuren. Jong en oud genieten er van culinair meesterschap en laten zich onderdompelen in de geschiedenis van de stad Hasselt en haar abdij. Bij Davidsfonds Bree neemt goochelaar Jahon je mee in de magische wereld van de goochelkunst. Hij vertelt over de ontwikkeling van goochelkunst en magie door de eeuwen heen en toont een heleboel goocheleffecten. De opbrengst van dat evenement gaat naar Broederlijk Delen. Filip van Beurden reist met zijn replica van het Lam Gods naar Davidsfonds Lommel en vertelt over de geschiedenis van het beroemde schilderij. Uiteraard komt ook de verdwijning van De rechtvaardige rechters aan bod.
In Oost-Vlaanderen organiseert Davidsfonds Huise-Ouwegem-Zingem een pianoconcert met nieuwe en nooit eerder uitgevoerde Belgische pianomuziekvan Dirk Brossé, Bart Verstraeten en August Gevaert. Naast die primeurs brengt wereldvermaard pianist Geert Callaert ook stukken van o.a. Beethoven en César Franck. Bij Davidsfonds Brakel-Lierde geven ze een draai aan het thema meesterschap en gaat ambachtelijk brouwer Wim Saeyens op zoek naar De Graal. Hij geeft een rondleiding in zijn nieuwe brouwerij, inclusief degustatie. Davidsfonds Ronse toont dan weer hun nieuwe pronkstuk: een oude drukpers van drukker en uitgever De Malander uit 1850.  Die staat niet gewoon stof te vergaren maar wordt ook echt nog gebruikt, bijvoorbeeld voor de posters van Gedichtendag. Ook tijdens De Nacht van de Geschiedenis zijn er demonstraties.
In Brussel nodigen Davidsfonds Jette en Laken glazenier Lieve Janssens uit. Hij geeft een introductie over de vele facetten van de glaskunst en de technische kennis die het ambacht vereist. De deelnemers kunnen zelf enkele technieken uittesten. Een andere eeuwenoude kunst is die van het boekbinden. In Vlaams-Brabant vertelt broeder Edgard Claes bij Davidsfonds Diest over hoe hij zich eerst vertrouwd maakte met materialen als leer en perkament, maar daarna al snel op zoek ging naar meer eigentijdse vormen en materialen. Davidsfonds Leuven nodigt classicus en topvertaler Patrick Lateur uit voor een causerie over leven en werk van Leonardo da Vinci 500 jaar na zijn dood in 1519.
In West-Vlaanderen zet Davidsfonds Moorsele hedendaagse creatieve ambachten in de kijker. Maak er kennis met onder andere kalligrafie, animatietekenen, boekbinden, juwelen, smeedkunst, spinnen, weven, brons, boetseren en drukkunst. Davidsfonds Gullegem gaat op bezoek in de ateliersvan twee plaatselijke kunstenaars. Patrick Vanderstichele en Roland Deserrano zijn beiden erg veelzijdig en houden zich bezig met o.a. steen- en letterkappen, keramiek en tekeningen, en met bronzen beelden, keramische beelden en juwelen. Jos Meersmans kruipt in de huid van Johann Christoph Schmidt voor een muzikale voorstelling bij Davidsfonds Beernem St.-Joris. Schmidt was bijna veertig jaar de secretaris van Georg Friedrich Händel en het leven van de componist kent voor hem weinig geheimen. Een meeslepend verhaal, opgeluisterd met muzikale fragmenten.
Op dinsdag 19 maart vinden er tijdens De Nacht van de Geschiedenis nog een heleboel andere evenementen plaats, zoals een speciaal bezoek aan het horlogeriemuseum in Mechelen, een recital op het Smetorgel van de Sint-Martinuskerk van Tessenderlo door organist Koen Wellens en tal van interessante lezingen over oude meesters als Bruegel, Bernard van Orley of Alfred Ost. Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten per provincie staat op www.nachtvandegeschiedenis.be.