Onderzoekers van het VIB en de KU Leuven zijn een nieuw pad ingeslagen voor de (uiteindelijke) behandeling van melanomen, een agressieve vorm van huidkanker. Ze ontdekten een zwakke plek van deze melanomen, en de rol die de molecule SAMMSON speelt bij de ontwikkeling ervan. Het onderzoek onder leiding van professor Leucci (KU Leuven) en professor Marine (VIB-KU Leuven) wordt gefinancierd door de Fondsen André Vander Stricht, Emile Carpentier en Van Damme , beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en de Vlaamse Liga tegen Kanker. Hun co-auteur Roberto Vendramin ontvangt financiering uit een FWO-fellowship.

De onderzoekers verwierven nieuwe inzichten in de rol van de molecule SAMMSON, die bij de productie van eiwitten in de verschillende compartimenten van de kankercel, de normale verdedigingsreactie van de cel ontwijkt. Zo kunnen de cellen ongecontroleerd groeien en ontstaat een melanoom. Een stof die het door SAMMSON tot stand gekomen evenwicht in de eiwitproductie vernietigt, zou dan effectief werken tegen melanomen, is de verwachting. “We hadden reeds aangetoond dat SAMMSON vroeg bij het ontstaan van melanomen verschijnt en we bekeken of het een rol speelt in de initiatie van kanker”, zei Roberto Vendramin (VIB-KU Leuven), de hoofdauteur van het artikel, in een persmededeling.

“Nu weten we dat SAMMSON een melanoomspecifiek oncogen is met een essentiële rol in het ontstaan van melanoom”, bevestigde professor Jean-Christophe Marine (VIB-KU Leuven), een van de andere auteurs en de leider van het onderzoek bij VIB-KU Leuven. Een oncogen is een stukje DNA of, in dit geval, RNA dat gezwellen veroorzaakt.

“Ons werk bewijst nu dat SAMMSON, dat in hoge concentraties aanwezig is in melanomen, een essentiële rol speelt. SAMMSON probeert zichzelf bestendigen, door de productie van eiwitten toe te laten nemen, en dat leidt ertoe dat de vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen vergroot”, zei professor Eleonora Leucci (KU Leuven), ook een van de auteurs en de leider van het onderzoek aan de KU Leuven.

“Gezien de fundamentele aard van dit verschijnsel, zullen wij de mogelijkheid onderzoeken dat andere, gelijkaardige moleculen dezelfde functie uitoefenen bij melanomen en andere kankersoorten. Wellicht nog belangrijker is dat de resultaten van deze samenwerking kunnen dienen als basis voor nieuwe behandelingen van huidkanker”, zei professor Leucci.

Nog lang geen behandeling
VIB, KU Leuven en hun medewerkers zijn bezig met de praktische uitwerking van deze en vorige resultaten, om die mogelijk om te zetten in praktische behandelingen voor patiënten. Maar het VIB benadrukt dat de verwezenlijkingen van zijn onderzoekers de basis kunnen vormen voor nieuwe therapieën, maar dat het ontwikkelingstraject daarnaar nog jaren in beslag kan nemen. Omdat dit vragen kan oproepen, stelt VIB een e-mailadres ter beschikking. Iedereen kan er met vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek terecht: patienteninfo@vib.be.

De studie van de onderzoekers van VIB en KU Leuven is gepubliceerd in het vakblad “Nature Structural and Molecular Biology”.

Foto: www.kbs-frb.be