De gemiddelde Belg heeft vooral nood aan handige Harry’s die iets afweten van loodgieterij, schilderwerken en elektriciteit. Een goede klusser kan hier wonderen doen. De peer-to-peer app Homeyz is de tool bij uitstek om deze geoefende man of vrouw te vinden. Uit een survey bij 1.000 Belgen blijkt immers dat 43 procent effectief nood heeft aan hulp in huis in het drukke bestaan van alledag.
Aan alle hardwerkende Belgen met te weinig tijd, er is hoop! Ontbreekt het u aan energie om die mooie nieuwe lamp die u al weken nastaart op te hangen, de kelder op te ruimen of die vuile ramen te lappen na de donkere wintermaanden? Zakt de moed u al in de schoenen als u denkt aan het voorjaar en uw tuin weer volop nood heeft aan groene vingers die u zelf niet heeft? Homeyz kan u helpen.
Homeyz is niet alleen de naam van de applicatie waar je terechtkan voor al je klusjes, maar ook de naam voor de klusjesmannen én –vrouwen die met veel plezier de handen uit de mouwen steken. Deze ‘homeys’ worden via de app in contact gebracht met de zogenaamde ‘hosts’ die deze helpende handen met open armen ontvangen. Voor de ‘homeys’ of klussers is het voorjaar een dankbare periode om iets bij te verdienen na een druk eindejaar met massa’s cadeautjes die vaak een grote hap uit het budget betekenen.
Nood aan hulp bij het klussen
Enkele sprekende cijfers: de Belg heeft het meeste nood aan hulp bij loodgieterij, schilder- en elektriciteitswerken. Op nummer vier staat onderhoud van de tuin, op vijf ramen lappen en op zes poetsen. Dat blijkt uit een studie van Homeyz bij duizend Belgen. Uit diezelfde enquête van Homeyz blijkt dat er een markt is voor de hardwerkende Belg die op zoek is naar ‘klussers’, en er anderzijds ook mensen zijn die wat tijd over hebben en maar al te graag een centje willen bijverdienen. De cijfers zijn duidelijk: 43 procent geeft aan als host taakjes te willen uitbesteden. De voornaamste reden is gebrek aan tijd. 58 procent zegt eventueel een extra centje te willen bijverdienen. Homeys en hosts komen mekaar hierin dus duidelijk tegemoet.
De belangrijkste reden voor het uitvoeren van de klusjes is in de eerste plaats een mooie bijverdienste (58%) wat nauw aansluit bij de vrijheid om zich extra’s te kunnen permitteren(42%).
De applicatie werd in het leven geroepen naar aanleiding van de nieuwe regelgeving van Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo die het mogelijk maakt om tot 5100 euro -tot nader orde is het zo, andere wet is nog niet gestemd- bruto per jaar bij te verdienen aan een verlaagd belastingtarief van 10% (normaal loopt de personenbelasting op van 25% tot 50%) wanneer men gebruikmaakt van een geregistreerd platform zoals Homeyz. Uit de studie blijkt wel dat slechts 11% de wet kent en weet waar het over gaat en dat meer dan de helft van de bevolking de wet op de deeleconomie helemaal niet kent. Er is dus nog werk aan de winkel om de wetgeving bekend te maken bij het grote publiek.
De Homeyz applicatie werd ondertussen door meer dan 500 mensen getest, goedgekeurd en is startklaar. De studie is een grote meerwaarde alvorens de app te lanceren op de markt.
Homeyz is een initiatief van drie vrouwen die elk op hun beurt, vanuit hun eigen leefwereld, aanvoelden dat er aan de ene kant veel mensen zijn die om allerlei redenen en ongebonden een extraatje willen bijverdienen (de homeys) en er aan de andere kant mensen zijn die vaak onverwacht nood hebben aan een beetje hulp aan huis zonder daarbij telkens een beroep te moeten doen op omslachtige organisaties (de hosts).
Greetje, de typische 50-plusser die haar werk verloor en geen vaste job meer vond. En dus heel blij zou zijn met een service waarbij ze tot 5.100 euro per jaar kan bijverdienen met leuke en haalbare taken waarvoor ze een top-kandidaat is. Een typische homey dus. Karen, de beste vriendin van Greetje, die als CEO alle tijd in haar eigen bedrijven moet steken en dus zeker wel, naast de vaste hulp die ze al in huis heeft, ook af en toe bijkomende hulp kan gebruiken. Een typische host dus. En dan is er nog Stef, de dochter van Karen, die als studente geen vaste job op vaste tijdstippen kan aannemen, maar wel heel tevreden zou zijn als ze, op momenten dat het haar uitkomt, een centje kan bijverdienen om zich af en toe dat extraatje te kunnen permitteren. Een homey dus.
Www.homeyz.be
Foto’s: Whyte Corporate Affairs