De stad Antwerpen en het district Deurne zetten in op een kwalitatieve verbetering van de woon- en leefomgeving in de wijk Deurne-Noord. Naar aanleiding van de hoge nood aan schoolcapaciteit wensen stad en district versneld werk te maken van een aantal concrete plannen voor de site. Om die in de praktijk om te zetten maakt de stad eerst een ruimtelijk uitvoeringsplan op voor de groene zone aan de Gallifortlei. De buurtbewoners worden stap per stap betrokken bij de opmaak daarvan, in eerste instantie tijdens een infomoment op dinsdagavond 19 juni.
Betere woon- en leefomgeving voor groene zone aan Gallifortlei
Het plangebied aan het noordelijke deel van de Gallifortlei is zo’n 5 hectare groot. De site wordt begrensd door de Alfons Schneiderlaan en Jan Welterslaan in het oosten, de Ter Heydelaan in het zuiden en de Gallifortlei in het westen. Naast ruimte voor groen volgens de richtlijnen uit het groenplan, moet er ook plaats zijn voor bijkomende maatschappelijke functies zoals onderwijs en sportvoorzieningen. Tegelijk met de nieuwe invullingen moet het huidige groen wel zoveel mogelijk behouden blijven als verbinding tussen het Bisschoppenhofpark en de Bremweide en voor wateropvang. De stad probeert hierin een evenwicht te vinden, onder meer door te pleiten voor gedeeld ruimtegebruik. Vandaag worden de mogelijkheden in dit gebied bepaald volgens het gewestplan en het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA). Volgens deze plannen is dit gebied bestemd voor wonen, groen en recreatie. De bouw van een school en sporthal is momenteel niet mogelijk. Daarvoor moeten de huidige bestemmingen uitgebreid worden in een ruimtelijk uitvoeringsplan of ‘RUP’. Dat is een juridisch afdwingbaar document dat in concrete richtlijnen zegt wat er wel en niet kan in een afgebakend gebied. Alle toekomstige ontwikkelingen moeten passen binnen de voorwaarden van dit plan.
Tijdelijke sportballon en mobiele units school
Op korte termijn wil de stad een tijdelijke school en een sportballon plaatsen.
Sportballon
Er is een sportballon op de site van de Bosuil moeten wijken als gevolg van de recente uitbreiding van de voetbalclub. Daarom zal er tijdelijk een nieuwe constructie binnen het plangebied van RUP Gallifortlei worden opgericht. De sportballon kan dan gebruikt worden door de tijdelijke school, de scholen in de omgeving, en door sportclubs uit de buurt.
School
De vestiging van het Stedelijk Lyceum aan de Lakborslei verkeert in slechte staat. Een renovatie- en uitbreidingsproject van de hele site werd opgestart in samenwerking met AG VESPA. Daarom moet de huidige vestiging in de Lakborslei tijdelijk op een andere locatie ondergebracht worden. Het AG Stedelijk Onderwijs voorziet een tijdelijke huisvesting met gehuurde mobiele units op het terrein aan de Alfons Schneiderlaan. Na de renovatie van de Lakborslei keert de school terug naar haar vaste stek. Dan komt de ingenomen ruimte vrij voor een nieuwe school.
Terinzagelegging van de proces- en startnota
Een RUP start met de opmaak van een ‘proces- en startnota’. Dat is een juridisch document dat de doelstellingen en de visie voor het gebied weergeeft. Tegelijk worden mogelijke effecten op het milieu onderzocht, zoals mobiliteit, landschap en kwaliteit voor mens en natuur. Deze nota wordt afgestemd met alle partners. Zo kan de stad een weloverwogen beslissing nemen. De nota wordt voorgelegd tijdens een periode van 60 dagen waarin iedereen suggesties kan geven. Voor RUP Gallifortlei is dit van 20 juni tot en met 18 augustus 2018.
Infomoment voor de buurtbewoners
De stad organiseert een infomoment waar de buurtbewoners meer info krijgen over de toekomstplannen en de bijhorende juridische procedure voor dit project. Bovendien wordt uitgelegd wat de terinzagelegging is, en hoe inspraak mogelijk is. Het moment vindt plaats op dinsdag 19 juni van 16 tot 19 uur op de parking van de lokale Delhaize, waar de buurtmobiel van Deurne en een aantal tentjes met infopanelen van de stad Antwerpen opgesteld staan. Meer informatie is terug te vinden op www.antwerpenmorgen.be/gallifortlei.

Foto: Stad Antwerpen