Bieren met wilde gisting, genoemd naar Gentse figuren als Daniel Termont of gemaakt met afvalwater en overschotten biologisch brood? Bij de nieuwe Gentse brouwerij de Wilde Brouwers vind je het allemaal. De kleine brouwerij maakt bieren met een verhaal, en combineert daarbij graag humor en lef met ecologisch bewustzijn en technische innovatie.
De Wilde Brouwers is een brouwerij met ‘een hoek af’, die bieren brouwt met inhoud. Wat ooit begon in een microbrouwerij in een omgebouwde garage in het hartje van Gent, met hulp van de grootouders, leidde in de zomer van 2017 tot de verhuis naar een fabriekspand (de SOFACQ schoenenfabriek) uit de late jaren ’40 aan de rand van Gent. Na een jaar van hard werken, polieren, lassen, brouwen en testen, openen de initiatiefnemers – ingenieur biotechnologie Denis De Wilde en ondernemer Peter Rodrigues – de deuren van De Wilde Brouwers op 15 juni 2018.


De eigenzinnigheid van De Wilde Brouwers vinden we terug in de smaak van de bieren, de humor in de namen ervan: De Wilde Brouwers vernoemen twee van hun bieren naar figuren die de echte Gentse humor bloot leggen: Termont, de joviale Gentse burgervader, en Louis XVIII, de corpulente Franse vorst waar de Gentenaren in de 19e eeuw de spot mee dreven.

Maar het ecologisch bewustzijn is minstens even belangrijk voor De Wilde Brouwers. Ze brouwen bier met 100% natuurlijke ingrediënten, en werken zo ecologisch mogelijk. Gezien bier brouwen veel energie vraagt van de aarde, zoeken De Wilde Brouwers steeds naar manieren om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk op onze planeet na te laten. Zo creëerden ze samen met de Universiteit Gent, IVWA en FarysFrom Sewer to Brewer: een bier van herbruikt water (regenwater, rioolwater en afvalwater). En met Bio Bakkerij De Trog werd een bier gemaakt van overschotten biologisch brood (Troggeling).
BIEREN

From Sewer to Brewer (van riool tot brouwer)
Onze zoetwater reserves komen onder druk te staan en het grondwater in Vlaanderen daalt. Ten einde waterschaarste te voorkomen is het belangrijk water zo veel mogelijk te hergebruiken. In samenwerking met de universiteit Ugent (afvalwater brouwerij), IVWA (rioolwater) en FARYS (regenwater) creëren De Wilde Brouwers een biertje waarbij hergebruik van water centraal staat. Via ultrafiltratie en omgekeerde osmose kan er meer dan 75% van water hergebruikt worden. Dit gezuiverd water vormt de basis voor een smaakvol en complex biertje van 7,1°: From Sewer To Brewer.
Troggeling
Een stukje brood dat toevallig in een teil water belandde, leidde 26 eeuwen geleden in Mesopotamië tot een van de heuglijkste ontdekkingen in onze Westerse geschiedenis: “het bier”. De Troggeling rakelt die oeroude methode terug op. Een biologisch Red Ale bier, gebrouwen door gebruik van het befaamd biologisch spelt desembrood van Biobakkerij De Trog.
Termont
Het sappig accent en ‘goeste veur de leute’ van de joviale Gentse burgervader inspireerden De Wilde Brouwers om een amberrood, ongefilterd bier van hoge gisting te maken, die net als de Gentse burgemeester karakter heeft en evolueert naarmate hij ouder wordt.

Louis XVII
Louis XVIII is genaamd naar de 19e eeuwse Franse koning, die naar Gent vluchtte vanuit Frankrijk. In het Frans is het Louis Dix-huit, maar in het Gents wil Louis “die zwiet” iets heel anders zeggen. Dan wordt het Louis “die zweet”.”Op die manier lachten de Gentenaren stiekem met de verbannen koning, ook al omwille van zijn corpulente lichaamsbouw
De officiële opening van bouwerij De Wilde Brouwers gaat door op 15 juni om 15u, in het bijzijn van 
Daniel Termont, Burgemeester van Gent.

De Wilde Brouwers
Hundelgemsesteenweg 310, 
9820 Merelbeke

Foto’s: Mycha Pycke, Club Paradis.